Agenda ONG Timis
Martie 2006, Nr. 4
Dragi prieteni,
   

Centrul Euroregional pentru Democratie deruleaza in prezent proiectul Pro communitas, implementat cu sprijinul Uniunii Europene prin programul PHARE 2003 - Consolidarea Societatii Civile in Romania, Dezvoltarea Sectorului ONG.

Scopul proiectului este de a consolida parteneriatul local dintre cetateni - organizatii neguvernamentale si autoritatile publice locale in vederea identificarii si rezolvarii problemelor cu care se confrunta comunitatea. Proiectul se adreseaza organizatiilor neguvernamentale din Timisoara, cetatenilor municipiului Timisoara si reprezentantilor alesi la nivelul Primariei si Consiliului Local, Consiliului Judetean si Prefecturii Timis.

Una din activitatile proiectului consta in editarea buletinului electronic informativ lunar Agenda ONG Timis. Acesta va cuprinde urmatoarele rubrici:

  • Activitati si evenimente: informatii cu privire la activitatile ce urmeaza sa fie desfasurate de catre organizatiile neguvernamentale din judetul nostru in luna urmatoare (de exemplu, in luna decembrie vor fi culese informatii cu privire la activitati care se vor desfasura in luna ianuarie)
  • Carte de vizita: organizatiile vor avea ocazia sa se prezinte, sa isi faca cunoscute obiectivele, proiectele, rezultatele, etc. (rubrica nu va depasi o pagina format A4, caractere de 12, font Times New roman)
  • Hotarari ale Consiliului Local si ale Primariei Timisoara
  • Diverse: oportunitati de finantare, resurse pentru sectorul ONG, etc.

Pe aceasta cale va invitam sa va alaturati demersului nostru de promovare a ONG-urilor in comunitate. Organizatiile care doresc ca proiectele si activitatile lor din luna aprilie sa fie cuprinse in acest buletin sunt rugate sa ne trimita o prezentare a acestora pe adresa de e-mail agendaong@regionalnet.org. Mentionati numele si datele de contact ale organizatiei, data si locul de desfasurare a evenimentului si o descriere a acestuia. Pentru urmatorul numar al Agendei ONG Timis data limita este 27 martie 2006.

Si pentru ca data limita pentru depunerea fiselor fiscale este aproape (15 mai), organizatiile care doresc sa se faca cunoscute contribuabililor sunt rugate sa trimita urmatoarele date pentru lista ONG-urilor din Timis ce va fi publicata in Publitim la rubrica Civica: numele organizatiei, codul fiscal, codul IBAN, banca la care este deschis contul, adresa organizatiei, numarul de telefon, adresa de e-mail si web.

Buletinul va fi distribuit pe e-mail ONG-urilor din judet. In limita spatiului disponibil, anunturile vor fi publicate si in ziarul Publitim.
Cei care doresc sa nu mai primeasca acest buletin sunt rugati sa trimita un e-mail la agendaong@regionalnet.org cu subiectul unsubscribe.

   
Activitati si evenimente
   
Carte de vizita
   
Hotarâri ale Consiliului Local
   
Diverse
   
 
 

Fundatia Pentru Voi – A avut loc lansarea campaniei 2% 'Pentru Voi' deschide orizonturi noi!
Data desfasurarii: 27 februarie

Luni, 27 februarie, a avut loc la Farmacia Farmado lansarea campaniei 2% 'Pentru Voi' deschide orizonturi noi! care are ca scop atragerea de fonduri pentru construirea noului centru pentru persoane cu dizabilitati severe de intelect din Timisoara.

Aceasta campanie se adreseaza tuturor contribuabililor care pot decide modul în care sunt cheltuiti 2% din impozitul pe venit datorat statului, directionând aceasta suma catre Fundatia Pentru Voi. (Conform Codului Fiscal, legea 271/2003 - capitolul X, articolul 90, Ordinul Ministrului Finantelor Publice 1941/2004).

Campania din acest an este structurata pe mai multe etape care vor fi dezvaluite treptat cetatenilor, având ca mijloace de promovare: afisajul stradal, distribuirea de fluturasi, o campanie electronica (prin e-mail si Internet), o campanie de sms-uri. Campania va fi conturata de organizarea a doua evenimente publice: lansarea la Farmacia Farmado si încheierea campaniei cu un eveniment surpriza la centrul comercial Iulius Mall.

'Momentan banii ajung la limita pentru construirea noului centru, dar pentru finisaje avem în continuare nevoie de orice sprijin financiar. Campania 2% este o modalitate prin care, cu un minim de efort, chiar TU poti sprijini acest proiect unic în Timisoara, fara sa pierzi nici un leu.' a declarat Laila Onu, director executiv al Fundatiei.

Pe perioada campaniei (27 martie - 15 mai) se vor desfasura o serie de actiuni de distribuire de fluturasi în diferite zone ale orasului împreuna cu beneficiarii Fundatiei Pentru Voi. Va vom tine la curent cu programul distribuirii fluturasilor.

Informatii suplimentare: Fundatia Pentru Voi, Telefon: 228062, 0356 421216, Website: www.pentruvoi.ro

 

  Top
 

Centrul de Asistenta Rurala - Expansiunea ADL – cursuri de formare pentru noii agenti de dezvoltare locala
Data desfasurarii: 1 – 5 martie

Ca urmare a succesului pe care Proiectul Promotorul Local l-a avut în perioada 1999 – 2003, în 2004 Centrul de Asistenta Rurala a demarat Proiectul ADL. Obiectivul principal al acestui proiect este îmbunatatirea performantelor administratiei publice locale din mediul rural prin înfiintarea postului de Agent de Dezvoltare Locala. Principalele sarcini ale Agentului de Dezvoltare Locala (numit, în partea de vest a României, si Promotor Local) este dezvoltarea economico-sociala a comunitatilor rurale, prin atragerea de finantari nerambursabile, realizarea strategiilor de dezvoltare locala, identificarea oportunitatilor de dezvoltare locala, asistenta pentru agentii locali – persoane fizice si juridice.

În prezent, programul ADL este implementat în cinci judete din aria de acoperire a Centrului de Resurse Timisoara: Arad, Bihor, Caras Severin, Hunedoara si Timis. La nivel national, în acest moment exista peste 160 de Agenti de Dezvoltare Locala care au atras, pâna la începutul anului 2006, finantari de peste 12.500.000 Euro.

În perioada 01-05.03.2006 la Sânnicolau Mare, Centrul de Asistenta Rurala organizeaza prima serie de cursuri de formare a noilor agenti de dezvoltare locala din comunele Archis, Zerind, Socodor, Misca din judetul Arad si Balint, Dudestii Noi, Ghilad, Manastiur, Ortisoara, Satchinez, Carpinis si Biled din judetul Timis.

Tematica de curs este centrata pe domeniile: comunicare organizationala, management de proiecte si implementarea acestora, elaborarea strategiilor de dezvoltare locala si dezvoltare comunitara.

Natura cursurilor va fi atât teoretica – prin furnizarea de cunostinte si notiuni, dar mai ales practica – prin utilizarea studiilor de caz si a exemplelor concrete din domeniile de curs. Accentul va fi pus pe latura practica a formarii agentilor de dezvoltare locala si va urmari implicarea activa a participantilor.

Informatii suplimentare: Centrul de Asistenta Rurala, P-ta Istria nr. 6, Telefon: 221470, 492493, Fax: 221469, Website: www.rural-center.org, E-mail: dasoltanei@rural-center.org (Coordonator Centru de Resurse Timisoara, Diana Asoltanei)

 

  Top
 

Fundatia Pentru Voi – Post asistent de proiecte
Data desfasurarii: 3 martie

Fundatia Pentru Voi anunta concurs pentru ocuparea postului de asistent proiecte la biroul din Timisoara. Cerinte: studii superioare de lunga durata; cunoasterea foarte buna a limbii engleze (scris si vorbit); cunostinte si experienta în proiecte reprezinta avantaj; capacitatea de a lucra individual si în echipa. Oferim: salariu motivant; instruire si traininguri interne si internationale; cooperare cu organizatii externe si internationale. Candidatii sunt rugati sa trimita scrisoarea de intentie si CV-ul la contactele de mai jos pâna în data de 3 martie 2006. Doar candidatii selectati vor fi contactati.

Informatii suplimentare: Fundatia Pentru Voi, Fax: 0356 421215, E-mail: pentruvoi@pentruvoi.ro, Telefon: 228062, 0356 421216

 

  Top
 

Consiliul Judetean Timis si Asociatia pentru Promovarea Femeii din România - Forumul pentru promovarea egalitatii de sanse între femei si barbati
Data desfasurarii: 3 martie, ora 11

Consiliul Judetean Timis, în parteneriat cu Asociatia pentru Promovarea Femeii din România organizeaza vineri, 3 martie 2006, între orele 11 – 17 la Palatul Administrativ din Timisoara, Bd. Revolutiei din 1989 nr. 17 'Forumul pentru promovarea egalitatii de sanse între femei si barbati' – strategii regionale pentru combaterea discriminarii de gen. În cadrul forumului va fi dezbatuta problematica egalitatii de sanse între femei si barbati si vor fi identificate directii de actiune pe termen scurt si mediu privind accesul femeilor în sfera decizionala. Forumul va aborda patru domenii de interes major: politic, economic, educational si social.

La eveniment vor participa reprezentanti ai autoritatilor centrale si locale, ai institutiilor de învatamânt superior, ai organizatiilor neguvernamentale si mass-media. Board-ul de onoare al forumului este format din: dna Anca Boagiu – ministrul Integrarii Europene, dna Maria Muga – secretar de stat MMSSF, dna Norica Nicolai – senator, dna Cornelia Cazacu – presedintele Comisiei de Sanse Egale din Senat, dna Minodora Cliveti – presedintele Comisiei de Sanse Egale din Camera Deputatilor; dna Reghina Dascal – prof. Universitatea de Vest din Timisoara, dna Ilona Mihaies – presedinte Centrul Euroregional pentru Democratie, dna Maria Grapini – vicepresedinte Camera de Comert si Industrie Timis, dnul Constantin Ostaficiuc - presedinte Consiliul Judetean Timis.

Informatii suplimentare: APFR Timisoara, Telefon: 293183, E-mail: apfr@mail.dnttm.ro (Persoana de contact: Anastasia Pop)

 

  Top
 

Centrul de Asistenta Rurala - CARPATHIAN ROAD – Workshop international pe tema diversificarii economiei rurale
Data desfasurarii: 23 – 26 martie

Centrul de Asistenta Rurala, în parteneriat cu Fundatia Carpatica, organizeaza workshop-ul CARPATHIAN ROAD. În timpul celor doua zile de workshop, tematica de lucru va fi centrata asupra actorilor cheie care influenteaza ROAD si care armonizeaza dezvoltarea comunitatilor din Europa Centrala si de Est (în special Euro - Regiunea Carpatica), cu scopul de a identifica instrumente si proceduri adecvate pentru a fi utilizate în urmatoarea perioada de planificare a Uniunii Europene (2007 – 2013) si de a împartasi experiente în afara limitelor UE.

Provocarile rurale sunt identice indiferent de zona geografica, de vreme ce economiile locale sunt limitate, venitul mediu este scazut, perspectivele de angajare pentru tineri sunt foarte putine sau lipsesc, iar cotele privind neîncadrarea în munca sunt foarte ridicate.

Împartasim viziunea ca regenerarea si modernizarea zonelor rurale cer o abordarea integrata care ia în considerare faptul ca ariile rurale pot oferi mai mult decat productia primara a fermelor sau a paduritului. Pentru a reduce disparitatile regionale si sociale, pentru a contribui atât la coeziune cât si la competitivitate, este esential sa se diversifice economia rurala într-un mod sustenabil si, în acest sens, modelul LEADER va fi prezentat si discutat pentru a stabili în ce mod poate fi un instrument adecvat.

De asemenea, credem ca organizatiile societatii civile, ca o importanta sursa pentru inovatiile locale sociale si economice, pot juca un rol crucial în acest proces. Credem ca una din preconditiile de succes este parteneriatul si cooperarea între actorii implicati la nivel local, intereregional si european.

Considerând argumentele de mai sus, principalele obiective ale conferintei sunt:
- Analiza procesului de adaptare a politicilor Comisiei Europene privind agricultura si dezvoltarea rurala în noua perioada de programare a UE si impactul acestora în regiune si dincolo de ea
- Identificarea prioritatilor specifice pentru a sustine dezvoltarea unei econonomii rurale diverse, sustenabile si coerente
- Networking si începutul cooperarii între ONG-uri si factorii de decizie regionali si internationali.

Pentru a atinge obiectivele mai sus mentionate, pe parcursul celor doua zile, sesiunile vor alterna cu workshop-uri tematice si întâlniri regionale paralele.
- Organizatori: Centrul de Asistenta Rurala si Fundatia Carpatica
- Perioada: 23 - 26 martie 2006
- Loc de desfasurare: Timisoara, România
- Finantator: Fundatia pentru o Societate Deschisa, prin Programul East - East, Parteneriat fara Frontiere, si Fundatia Carpatica.

Informatii suplimentare: Centrul de Asistenta Rurala, P-ta Istria nr. 6, Telefon: 221470, 492493, Fax: 221469, Website: www.rural-center.org, E-mail: cnovac@rural-center.org (Coordonator eveniment, Diana Asoltanei)

 

  Top
 

Centrul de Asistenta Rurala - Inaugurari ale proiectelor finantate prin GIL
Data desfasurarii: 29 martie

În luna martie, alte doua proiecte finantate de CAR prin Programul de finantare GIL vor fi finalizate:
- 'Amenajarea unui cabinet stomatologic pentru comunitate' din Giera va fi finalizata si va avea inaugurarea în 29 martie, orele 10:30. Proiectul este derulat de grupul de initiativa din Giera cu sprijinul financiar al Centrului de Asistenta Rurala (500 RON) si ajutorul financiar si în natura oferit de catre Primaria Giera – 3200 RON în primul an (constând în spatiul necesar functionarii cabinetului - doua camere si un hol – 45 mp, si salariile personalului necesar amenajarii spatiului). Durabilitatea proiectului este asigurata prin preluarea în administrare a cabinetului si a cheltuielilor de functionare si întretinere aferente de catre Primaria Giera.
- 'Clubul Variesenilor' îsi va deschide portile tot în data de 29 martie, orele 16:00. Proiectul este derulat de grupul de initiativa din Varias cu sprijinul financiar al Centrului de Asistenta Rurala (2800 RON) si ajutorul în natura oferit de catre ITC Elinf SRL (1500 RON – calculator si mobilier), Primaria Varias (1800 RON – chirie spatiu), SC TOP ALUMINO SRL (1430 RON – geamuri termopan), SC EUROCABLE SRL (200 RON - cablu si abonament TV).

Informatii suplimentare: Centrul de Asistenta Rurala, P-ta Istria nr. 6, Telefon: 221470, 492493, Fax: 221469, Website: www.rural-center.org, E-mail: desk@rural-center.org (Coordonator de program, Mirela Cretu)

 

  Top
 

Fundatia Serviciilor Sociale Bethany Timisoara - Nou curs de lucrator social
Data desfasurarii: martie

Fundatia Serviciilor Sociale Bethany din Timisoara, în calitate de furnizor de formare profesionala autorizat de catre Consiliul National de Formare Profesionala a Adultilor, organizeaza un nou curs de lucrator social.

Cursul are o durata de 6 luni si raspunde nevoii de calificare a persoanelor care lucreaza în domeniul asistentei sociale la nivelul comunitatilor rurale, dar si în cadrul institutiilor si organizatiilor din mediul urban. În vederea organizarii unui nou curs, Fundatia Serviciilor Sociale Bethany recruteaza persoane interesate sa se califice în acest domeniu.

Informatii suplimentare: Fundatia Serviciilor Sociale Bethany, Str. Fagaras nr. 16A (zona Favorit), Telefon: 499431, 494487, 0356 401984, Fax: 499431, E-mail: neli@bethany.ro (Persoana de contact: Elena Ghita)

 

  Top
 

Fundatia Serviciilor Sociale Bethany - Servicii de consiliere si sprijin pentru femeile gravide si pentru familiile cu risc de a-si abandona copiii
Data desfasurarii: martie

Fundatia Serviciilor Sociale Bethany, împreuna cu Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Timis, a lansat proiectului Phare 'Servicii de consiliere si sprijin pentru femeile gravide si pentru familiile cu risc de a-si abandona copiii'. Proiectul este finantat de UNIUNEA EUROPEANA în cadrul Programului Phare 2003 'Consolidarea Societatii Civile în România', Componenta 5 Acces Social.

Partenerii Fundatiei în acest proiect sunt: Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Timis, Clinica Universitara de Obstetrica si Ginecologie 'Bega' si Spitalul Clinic de Copii 'Louis Turcanu'. Proiectul se va desfasura în 10 comunitati rurale din judetul Timis în perioada 1 decembrie 2005 - 30 noiembrie 2006.

Informatii suplimentare: Fundatia Serviciilor Sociale Bethany, Str. Fagaras nr. 16A (zona Favorit), Telefon: 499431 (Coordonator proiect: Daniela Simion)

 

  Top
 

Open Society Institute – Oportunitate pentru organizatii neguvernamentale din domeniul serviciilor sociale
Data desfasurarii: martie

Începând cu luna ianuarie 2006, Open Society Institute - Sofia implementeaza proiectul The Next Mile of the European Civil Society Infrastructure (Boosting the potential of Bulgarian and Romanian Civil Society Organisation to improve the Social Environment) finantat de Comisia Europeana în cadrul programului Networking Programme – Civil Society Component – Romania and Bulgaria. Partenerii OSI - Sofia în cadrul proiectului sunt Centrul Euroregional pentru Democratie - România, Biroul European de Informare pentru Rroma - Bruxelles, Belgia si Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile, Ungaria.

Scopul general al proiectului este acela de a îmbunatati calitatea si accesibilitatea serviciilor sociale furnizate de sectorul neguvernamental în România si Bulgaria.

Obiectivul specific este întarirea rolului sectorului tertiar din Bulgaria si Romania si optimizarea mediului social prin consolidarea capacitatii institutionale a organizatiilor societatii civile si stimularea unor noi forme de cooperare.

Grupul tinta direct cuprinde organizatii ale societatii civile prestatoare de servicii sociale si retele de astfel de ONG-uri din România si Bulgaria, organizatii reprezentând în mod direct grupuri sociale vulnerabile, organizatii de tip think-tank, centre de cercetari si de resurse, institutii cu autoritate în politici publice în domeniul social. Grupul tinta secundar include reprezentanti ai grupurilor vulnerabile din România si Bulgaria, cum ar fi minoritati etnice (e.g. Rroma), persoane cu dizabilitati (cu handicap fizic sau mental), copii si tineri cu probleme sociale specifice (deviatii, predispozitie la comportament ilegal). Persoanele în situatii de dubla sau multipla marginalizare reprezinta grupul tinta prioritar al proiectului.

Principalele activitati ale proiectului includ realizarea unui studiu, stagii de instruire orientate catre îmbunatatirea capacitatii ONG si retelelor ONG din Bulgaria si România, pregatirea si distribuirea unor materiale informative si metodologice, o platforma de furnizare a consultantei, programe de schimb de personal cu organizatii relevante din UE, activitati legate de distribuirea si adoptarea bunelor practici în domeniul social. În cadrul proiectului va fi realizat si un sistem de tip portal Web.

Prin aceste activitati echipa de proiect va încerca sa dezvolte relatii institutionale între organizatii din sectorul tertiar din Bulgaria si România si între toate acestea si organizatii si retele ale societatii civile din UE. De asemenea, proiectul îsi propune dezvoltarea unor noi cai de cooperare între organizatiile societatii civile în directia formarii unor servicii sociale integrate pentru grupurile multimarginalizate vulnerabile. Durata proiectului este doi ani.

Informatii suplimentare: Centrul Euroregional pentru Democratie, Telefon: 221471, 221472, E-mail: imihaies@regionalnet.org (Ilona Mihaies), vlingurar@regionalnet.org (Valeriu Lingurar)

 

  Top
 

Fundatia Serviciilor Sociale Bethany - 'Lizuca'
Data desfasurarii: martie

Fundatia Serviciilor Sociale Bethany deruleaza Programului 'Lizuca', ce se adreseaza copiilor cu nevoi speciale aflati în plasament la asistenti maternali profesionisti din Timisoara si care are ca scop cresterea calitatii îngrijirii copilului la asistent maternal profesionist. Programul este desfasurat de catre Fundatia Serviciilor Sociale Bethany în parteneriat cu Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Timis si deserveste concomitent un numar de 25 copii. Evenimentele speciale organizate în cadrul programului au ca scop socializarea copiilor si sunt prilej pentru schimburi de impresii si informatii pentru asistentii maternali profesionisti.

Informatii suplimentare: Fundatia Serviciilor Sociale Bethany, Timisoara, str. Fagaras, nr.16A, Telefon/fax: 499431, Website: www.bethany.ro, E-mail: ionela@bethany.ro (Persoana de contact: Ionela Apostol, coordonator program)

 

  Top
 

Centrul de Asistenta Rurala - Program de finantare pentru grupurile de initiativa locala din mediul rural, GIL 2006
Data desfasurarii: 21 aprilie

Oamenii reprezinta viata unei comunitati, iar bunastarea comunitatii vine din harnicia si din unitatea locuitorilor sai... Pentru cei ce se gândesc la comunitate, Centrul de Asistenta Rurala vine în ajutorul lor, orientând fonduri prin Programul de finantare pentru grupurile de initiativa din mediul rural – GIL 2006 pentru judetul Timis.

Obiectivul GIL 2006 este dezvoltarea durabila participativa a comunitatilor rurale din judetul Timis. Domeniile prioritare ale GIL 2006 pentru care se vor finanta proiectele sunt:
1. Infrastructura si mediu
2. Educatie, tineret, cultura si divertisment
3. Social si medical
4. Activitati generatoare de venituri, care sa aiba un impact real asupra comunitatii.

Valoarea maxima ce poate fi solicitata de catre grupurile de initiativa este de 3.500 RON.

Grupul de initiativa locala reprezinta acel grup informal al unei comunitati care doreste sa se organizeze în scopul derularii unui proiect menit sa duca schimbari benefice în comunitate, cum ar fi:
- Sa acopere o nevoie sau sa rezolve o problema specifica a comunitatii
- Sa imbunatateasca un anumit aspect al vietii comunitatii
- Sa ofere sanse egale unei anumite categorii de oameni din comunitate.

Criteriile de eligibilitate a cererilor de finantare sunt:
1. Proiectele sa fie elaborate si implementate de un grup de initiativa locala.
2. Pentru a fi eligibil, un grup de initiativa trebuie sa fie constituit oficial printr-un proces verbal de constituire si sa fie reprezentat de o persoana fizica. Grupul trebuie sa aiba cel putin trei membrii cu responsabilitati distincte în proiect.
3. NU sunt eligibili ca solicitanti institutii ale administratiei publice, firme private, sindicate, partide sau culte religioase, promotorii locali implicati în consultanta; acestia pot fi parteneri ai grupului de initiativa în derularea proiectului.
4. Contributia minima a comunitatii (evaluarea contributiei în natura si cea în bani) este de minim 30% din valoarea proiectului.
5. Cererea de finantare este completata conform cerintelor din ghidul de finantare GIL 2006 si depusa la sediul CAR.

Data limita pâna la care se primesc cereri de finantare este 21 aprilie 2006. Selectia proiectelor si comunicarea rezultatelor selectiei se va realiza pâna cel târziu 19 mai 2006.

Fondurile destinate GIL 2006
Proiectele selectate urmeaza sa primeasca finatare din partea Centrului de Asistenta Rurala începând cu 15 iulie 2006. Finantarea proiectelor depinde în mare masura de fondurile atrase de catre Centrul de Asistenta Rurala din diferite surse (donatii, sponsorizari, licitatii) pentru Programul GIL 2006.

În acest sens, Centrul de Asistenta Rurala organizeaza în luna iunie 2006 Noaptea Sânzienelor, editia a IV-a, un eveniment special, unic atât prin invitatii si participantii sai, cât si prin scopul sau nobil: crearea de punti între sat si oras prin directionarea fondurilor strânse catre satele timisene aflate la nevoie, dar si întarirea relatiilor dintre oameni ce construiesc viata unei comunitati.

Astfel, toate fondurile ce vor fi strânse în cadrul evenimentului Noaptea Sânzienelor sunt destinate Programului de finantare pentru grupurile de initiativa din judetul Timis - GIL 2006.

Informatii suplimentare: Centrul de Asistenta Rurala, P-ta Istria nr. 6, Telefon: 221470, 492493, Fax: 221469, Website: www.rural-center.org, E-mail: desk@rural-center.org (Coordonator de program, Mirela Cretu)

 

  Top
 

Centrul de Asistenta Rurala

Centrul de Asistenta Rurala (CAR) este o organizatie neguvernamentala activa în domeniul dezvoltarii rurale din anul 2000.

Misiunea Centrului de Asistenta Rurala este crearea si consolidarea capacitatilor locale pentru dezvoltarea durabila a comunitatilor rurale.

Domeniile de actiune CAR:
• Dezvoltare organizationala
• Dezvoltare comunitara, social - culturala
• Dezvoltare economica si antreprenoriala
• Educatia si formarea de-a lungul vietii
• Studii, strategii, evaluari

Activitatile Centrului de Asistenta Rurala sunt:
I. Servicii comunitare:
Ø Informare
Ø Asistenta tehnica: facilitare comunitara, formare si consultanta
Ø Asistenta financiara a grupurilor de initiativa
II. Realizarea de studii, cercetari si strategii
III. Realizarea de publicatii de specialitate
IV. Dezvoltare de politici publice

Beneficiarii CAR:
• Structuri asociative formale si informale: asociatii locale, grupuri locale de initiativa
• Institutii: primaria, caminul cultural, scoala din mediul rural
• Mediul de afaceri din zonele rurale

Partenerii CAR:
• Comunitati rurale
• Institutii guvernamentale
• ONG-uri
• Universitati
• Societati comerciale
• Mass media

Realizari CAR 2000 - 2005:
• 10 angajati permanenti ai CAR
• 30 colaboratori ai CAR
• 15 voluntari stabili ai CAR
• 217 comunitati în care am intervenit
• 59 de proiecte implementate cu succes
• 534,861.34 euro: suma contractelor de finantare din programe UE
• 1.870.404: valoarea totala a contractelor de finantare
• 2.269.236: valoarea proiectelor finalizate sau în curs de implementare
• peste 2.000 beneficiari directi ai proiectelor CAR
• peste 40 de evenimente organizate, cu participarea a peste 3.000 de persoane
• peste 300 de aparitii în mass media
• 29 judete: prezenta CAR în România

Contact: Centrul de Asistenta Rurala, 300543 Timisoara, Piata Istria Nr. 6, Telefon: 492493, 221470, 0356 401185/6, Fax: 221469, E-mail: info@rural-center.org, Website: www.rural-center.org

 

  Top
 

Consiliul Local al Municipiului Timisoara – Proiecte de hotarâri
Data desfasurarii: februarie

Consiliul Local al Municipiului Timisoara a hotarât aprobarea Studiului de fezabilitate pentru obiectivul 'Pista de jogging în zona canalului Bega' si pentru obiectivul 'Reabilitarea parcului Poporului' din municipiul Timisoara. Finantarea obiectivelor se va face din bugetul local.

Consiliul Local va participa în calitate de coorganizator al manifestãrii 'Consiliul Local si Organizatiile neguvernamentale - un parteneriat în folosul comunitatii, organizat de AID ONG, care va avea loc în data de 1 martie 2006. Scopul proiectului este cresterea capacitatii Consiliului Local de a-si asocia organizatiile neguvernamentale în rezolvarea problemelor comunitatii. Se intentioneaza realizarea unei evaluari anuale a modului în care decurg relatiile dintre CLT si ONG, definirea principiilor care stau la baza acestor relatii, optimizarea procedurii de finantare a ONG de catre administratia publica, premierea celor mai reusite proiecte de ONG dedicate comunitatii.

Lista completa de proiecte de hotarâri poate fi vazuta la avizierele Primariei sau pe pagina de Internet a municipalitatii: http://www.primariatm.ro/proiecte.php (48 de proiecte).

 

  Top
 

Primaria Timisoara – 'Timisoara - Mica Viena'

În perioada 1 martie - 23 martie 2006, toti cei interesati pot depune la Primaria Timisoara, camera 118 sau trimite la adresele de e-mail violeta@primariatm.ro sau lpopescu@primariatm.ro, proiecte culturale pentru editia din acest an a programului cultural 'Timisoara - Mica Viena'.

Proiectele vor cuprinde o scurta descriere a evenimentului cultural, perioada de desfasurare, bugetul necesar si detalii tehnice de realizare (de exemplu: scena, sonorizare, lumini etc.), încadrându-se într-o pagina pentru fiecare eveniment.

Si anul acesta proiectul cultural 'Timisoara - Mica Viena' se va desfasura începând cu 9 Mai, Ziua Europei, si va dura pâna la sfârsitul lunii septembrie. Evenimentele culturale se vor desfasura la sfârsit de saptamâna, în aer liber, în Piata Unirii.

Pe site-ul Primariei Municipiului Timisoara (www.primariatm.ro) la sectiunea Info Primarie, categoria Timisoara Culturala, cei interesati pot afla informatii despre editia de anul trecut a programului cultural “Timisoara - Mica Viena”. Se gaseste de asemenea o descriere a proiectului (în româna, engleza si germana), fotografii de la evenimentele de anul trecut si un film de prezentare cu cele mai reprezentative momente din 2005.

Proiectul 'Timisoara - Mica Viena' are ca scop încurajarea tinerilor artisti de a-si promova creatiile artistice si de a se face cunoscuti; promovarea artei în strada pentru a oferi unui public cât mai larg liberul acces la manifestari culturale de calitate, în aer liber, în Piata Unirii, pe perioada verii; punerea în valoare a diversitatii si bogatiei arhitecturale a spatiului Pietii Unirii, dupa modelul marilor orase europene.

Viceprimar, Adrian ORZA

 

  Top
 

Primaria Timisoara - Întâlnire a consiliului de cartier Mehala-Ronat-Blascovici

Joi, 2 martie 2006, începând cu ora 17, va avea loc o noua întâlnire a consiliului consultativ de cartier Mehala-Ronat-Blascovici. Întâlnirea cetatenilor din aceasta zona cu primarul Timisoarei, Gheorghe Ciuhandu, se va desfatura la Grupul Scolar de Industrie Alimentara din Timisoara, Calea Bogdanestilor nr. 32/A.
(cititi comunicatul la http://www.primariatm.ro/epress.php?unid=7068FCD353A4EAF542257122003206AD)

 

  Top
 

Primaria Timisoara - Chestionar privind gradul de satisfactie a cetatenilor fata de Regiile locale ale Primariei Municipiului Timisoara

Pe pagina de Internet a municipalitatii pot fi vazute rezultatele chestionarului privind gradul de satisfactie al cetatenilor fata de Regiile locale ale Primariei Municipiului Timisoara: http://www.primariatm.ro/epress.php?unid=664F51E8E51D50AB4225711C003A940A

 

  Top
 

European Youth Foundation - Apel propuneri de finantare 2006

Fundatia Europeana pentru Tineret (EYF) este o institutie fondata de Consiliul Europei pentru a oferi sprijin financiar activitatilor europene de tineret. EYF încurajeaza cooperarea între tinerii din Europa prin acordarea unui sprijin financiar pentru activitatile de tineret care servesc la promovarea pacii, întelegerii si cooperarii în spiritul respectului pentru drepturile omului, democratiei, tolerantei si solidaritatii.

EYF acorda sprijin financiar urmatoarelor tipuri de activitati întreprinse de organizatii neguvernamentale de tineret sau retele de asemenea organizatii sau de alte structuri neguvernamentale implicate în activitati de/pentru tineret relevante pentru politica si activitatea de tineret a Consiliului Europei:
• activitati educative, sociale, culturale si umanitare cu caracter european
• activitati ce vizeaza consolidarea pacii si cooperarii în Europa
• activitati menite sa promoveze strânsa cooperare si mai buna întelegere între tinerii din Europa, în special prin dezvoltarea de schimburi de informatii
• activitati destinate sa stimuleze ajutorul reciproc în Europa si în tarile dezvoltate în scopuri culturale, educationale si sociale
• studii, cercetare si documentare pe probleme de tineret.

EYF finanteaza urmatoarele activitati:
A. Întâlniri internationale de tineret pentru lideri de tineret (Categoria A) - inclusiv seminarii, conferinte, ateliere, tabere si festivaluri. EYF va acoperi doua treimi din costurile totale.
B. Activitati de tineret altele decât întâlnirile (Categoria B) - studii, proiecte de cercetare si producerea de materiale informative si documentare pe probleme de tineret
De exemplu:
• publicatii specializate (cum ar fi manuale de training)
• buletine sau reviste produse de organizatii/retele internationale de tineret
• campanii de informare
• expozitii si producerea de materiale audio-vizuale
• dezvoltarea de site-uri sau productii de CD-ROM-uri
• realizarea de afise, autocolante
• proiecte de cercetare pe teme privind tineretul.
În aceeasi categorie, EYF poate, de asemenea, finanta vizite de studiu care sa permita organizatiilor/retelelor de tineret sa stabileasca noi contacte în Europa si, astfel, sa-si extinda parteneriatele si sa dezvolte cooperarea.

Candidatii trebuie sa reprezinte fie o organizatie sau retea internationala neguvernamentala de tineret, o organizatie sau retea neguvernamentala de tineret nationala sau locala, fie structuri neguvernamentale implicate în activitatea de tineret, din statele membre ale Consiliului Europei. Lista tarilor membre poate fi accesata la adresa: http://www.coe.int/T/e/com/about_coe/member_states/default.asp

Pentru mai multe informatii privind criteriile si categoriile, accesati link-ul de mai jos:
http://www.eurodesk.org:8080/edesk/Infocentre.do?go=4&progId=
EU0010000085&country=EU&lang=RO&show

Termen limita: 1 aprilie 2006 pentru granturi acordate activitatilor din categoria A si B care vor avea loc între 1 ianuarie - 30 iunie 2007.
(sursa eurodesk_info)

 

  Top
 
 
 
Titlul proiectului: Pro comunitas - Finantat prin Programul Phare 2003 Consolidarea Societatii Civile in Romania
Editor: Centrul Euroregional pentru Democratie (agendaong@regionalnet.org)

*Continutul acestui material nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Uniunii Europene
 

Centrul Euroregional pentru Democratie
Semenic nr. 10, 300035 Timisoara, Romania
Tel.: +40 (256) 221 471
Fax: +40 (256) 436 663

www.regionalnet.org

Pentru abonare dati click aici!
Pentru dezabonare dati click aici!