Agenda ONG Timiș
Aprilie 2006, Nr. 5
Dragi prieteni,
   

Centrul Euroregional pentru Democratie deruleaza in prezent proiectul Pro communitas, implementat cu sprijinul Uniunii Europene prin programul PHARE 2003 - Consolidarea Societatii Civile in Romania, Dezvoltarea Sectorului ONG.

Scopul proiectului este de a consolida parteneriatul local dintre cetateni - organizatii neguvernamentale si autoritatile publice locale in vederea identificarii si rezolvarii problemelor cu care se confrunta comunitatea. Proiectul se adreseaza organizatiilor neguvernamentale din Timisoara, cetatenilor municipiului Timisoara si reprezentantilor alesi la nivelul Primariei si Consiliului Local, Consiliului Judetean si Prefecturii Timis.

Una din activitatile proiectului consta in editarea buletinului electronic informativ lunar Agenda ONG Timis. Acesta va cuprinde urmatoarele rubrici:

  • Activitati si evenimente: informatii cu privire la activitatile ce urmeaza sa fie desfasurate de catre organizatiile neguvernamentale din judetul nostru in luna urmatoare (de exemplu, in luna decembrie vor fi culese informatii cu privire la activitati care se vor desfasura in luna ianuarie)
  • Carte de vizita: organizatiile vor avea ocazia sa se prezinte, sa isi faca cunoscute obiectivele, proiectele, rezultatele, etc. (rubrica nu va depasi o pagina format A4, caractere de 12, font Times New roman)
  • Hotarari ale Consiliului Local si ale Primariei Timisoara
  • Diverse: oportunitati de finantare, resurse pentru sectorul ONG, etc.

Pe aceasta cale va invitam sa va alaturati demersului nostru de promovare a ONG-urilor in comunitate. Organizatiile care doresc ca proiectele si activitatile lor din luna mai sa fie cuprinse in acest buletin sunt rugate sa ne trimita o prezentare a acestora pe adresa de e-mail agendaong@regionalnet.org. Mentionati numele si datele de contact ale organizatiei, data si locul de desfasurare a evenimentului si o descriere a acestuia. Pentru urmatorul numar al Agendei ONG Timis data limita este 24 aprilie 2006.

Buletinul va fi distribuit pe e-mail ONG-urilor din judet. In limita spatiului disponibil, anunturile vor fi publicate si in ziarul Publitim.
Cei care doresc sa nu mai primeasca acest buletin sunt rugati sa trimita un e-mail la agendaong@regionalnet.org cu subiectul unsubscribe.

   
Activități și evenimente
   
Carte de vizită
   
Hotărâri ale Consiliului Local
   
Diverse
   
 
 

Fundația Serviciilor Sociale Bethany - Zile de naștere la McDonald’s
Data desfasurarii: 31 martie, orele 13.00

Vineri, 31 martie 2006, orele 13.00, Fundația Serviciilor Sociale Bethany organizează încă un eveniment special pentru 25 de copii cu nevoi speciale.

Evenimentul este organizat în cadrul Programului ‘Lizuca’, program ce se adresează copiilor cu nevoi speciale aflați în plasament la asistenți maternali profesioniști din Timișoara și care are ca scop creșterea calității îngrijirii copilului la asistent maternal profesionist. Programul este desfășurat de către Fundația Serviciilor Sociale Bethany în parteneriat cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Timiș și deservește concomitent un număr de 25 copii.

Copiii din cadrul programului, însoțiți de asistenții maternali, se vor întâlni la McDonald’s pentru a sărbători ziua de naștere a trei dintre aceștia. Cei 25 de copii vor servi câte un Happy Meal și tort în cinstea celor sărbătoriți.

Informații suplimentare: Fundația Serviciilor Sociale Bethany, Timișoara, str. Făgăraș, nr.16A, Telefon/fax: 499431, Website: www.bethany.ro, E-mail: ionela@bethany.ro. Persoană de contact: Ionela Apostol, coordonator program

 

  Top
 

Fundația Culturală Vest pentru Jurnalism Regional și Euroregional - 'Împreună pentru transparență'
Data desfasurarii: aprilie

În luna aprilie 2006, Fundația Culturală Vest pentru Jurnalism Regional și Euroregional, în parteneriat cu West City Radio, precum și cu principalele publicații locale și regionale va demara proiectul ‘Împreună pentru transparență’

Obiective:
- ameliorarea implicării cetățenilor în actul decizional la nivelul Consiliului Local
- maximizarea transparenței activității Consiliului Local
- creșterea nivelului de responsabilizare a participanților la actul decizional de interes comunitar
- îmbunătățirea gradului de diseminare a informațiilor privind activitatea CLT.

Scop:
- transmiterea lunară, în direct, la West City Radio, a ședințelor publice ale CLT
- crearea unei largi baze de dezbatere publică (cetățeni-jurnaliști presa locală-consilieri) a subiectelor/temelor ședințelor CLT.

Organizații și instituții implicate:
Fundația Vest pentru Jurnalism Regional și Euroregional Timișoara – în calitate de coordonator de proiect/producător al programelor radiodifuzate
West City Radio – în calitate de difuzor al radio programelor proiectului
Parteneri media – presă scrisă:
Cotidiane: 'Timișoara', 'Evenimentul zilei – ediția de vest', 'Ziua de vest', 'Agenda Zilei'
Săptămânale: 'Focus Vest', 'Agenda'.

Grupurile țintă:
- membrii Consiliului Local al Municipiului Timișoara
- populația municipiului Timișoara.

Activitățile proiectului:
1. Transmiterea în direct de către West City Radio a ședințelor publice ale CLT (o dată pe lună – durata: 3 ore, între 15.00-18.00). Astfel:
a) producția radio: va fi realizată de Fundația Vest
b) transmisia de semnal între CLT și West City Radio: va fi asigurată de către Romtelecom
c) emisia radio: va fi asigurată de West City Radio
2. Dezbaterea publică radiodifuzată a conținutului ședințelor CLT, în cadrul emisiunilor interactive ‘Tribuna media’ (cetățeni+jurnaliști) (4 emisiuni de o oră/lună) și, respectiv, ‘Castana din foc’ (cetățeni+consilieri) (2 emisiuni de o oră/lună)

Finanțator: Proiectul ‘Împreună pentru transparență’ este finanțat de Consiliul Local Timișoara, în cadrul Agendei culturale 2006.

Informații suplimentare: FVJ, Timișoara, Str. Baba Dochia nr. 20 sc. B ap. 7, Tel: 0256 293889, E-mail: marian@westcityradio.ro

 

  Top
 

Centrul de Asistență Rurală - Spectacol extraordinar CAR cu FLORI
Data desfasurarii: 4 aprilie, orele 19.00

Centrul de Asistență Rurală organizează marți, 4 aprilie 2006, orele 19.00, la Teatrul Național din Timișoara Spectacolul Extraordinar ‘CAR cu Flori’ al artistului atât de drag românilor, Tudor Gheorghe. Spectacolul care va aduce primavara în Timișoara împletește folclorul autentic, balada și versul, glăsuite de maestrul Tudor Gheorghe și acompaniate de un taraf de 4 lăutari: Virgil Iordache – vioară, Gheorghe Floricel - țambal mic, Ionel Feraru – contrabas, Liviu Preda – braci.

Prețul biletelor este de 15, 30 și 40 RON.
Biletele se găsesc la:
 Agenția de Bilete a Teatrului Național
tel 201 117, orar: marți-duminică, orele 10-13 si 17-19
 CAR, Piața Istria nr. 6
tel 492 493, orar: luni-vineri, orele 9-17.

Cu fondurile rezultate din vânzarea biletelor, Centrul de Asistență Rurală va finanța proiecte culturale din mediul rural românesc. Vă așteptăm cu drag!

Informații suplimentare: Centrul de Asistență Rurală, P-ța Istria nr. 6, Telefon: 221470, 492493, Fax: 221469, Website: www.rural-center.org, E-mail: desk@rural-center.org. Persoană de contact: Mirela Crețu, coordonator de program

 

  Top
 

Centrul Euroregional pentru Democrație – Stagii de instruire în Advocacy, Leadership, Gestiunea Coalițiilor și Tehnici de Mediere și Negociere
Data desfasurarii: 6 aprilie

Centrul Euroregional pentru Democrație și Academia de Advocacy Timișoara vor organiza în perioada 10 - 19 aprilie 2006 patru stagii de instruire în Advocacy, Leadership, Gestiunea coalițiilor și Tehnici de mediere și negociere.

Cele patru module de training sunt organizate în cadrul proiectului PHARE 2003/005-551.01.05 'Transparență și Integritate în Învățământul Superior: program de dezvoltare a unei coaliții ONG pentru prevenirea corupției în mediul universitar', derulat cu sprijinul financiar al Comisiei Europene.

Sesiunile de instruire vor avea loc la Casa Tineretului, Str. Arieș nr. 19, Timișoara dupa următorul calendar:
1. Leadership 10 - 12 aprilie 2006
2. Advocacy 13 - 15 aprilie 2006
3. Gestionarea coalițiilor 17 - 19 aprilie 2006
4. Tehnici de mediere și negociere 17 - 19 aprilie 2006.

Participare și condiții de eligibilitate:
Vor fi selectați studenți dornici să se implice pe termen lung în proiectul Transparență și Integritate în Învățământul Superior. Participanții trebuie să fie studenți la Universitatea de Vest, Universitatea Politehnica, Universitatea de Medicină și Farmacie Victor Babeș sau Universitatea de Științe Agricole a Banatului.

Pentru înscrieri vă rugăm descarcați formularul de participare de pe pagina web CED. Formularul trebuie trimis la adresa apel@integritate.ro până cel târziu în data de 6 aprilie 2006.

Informații suplimentare: Centrul Euroregional pentru Democrație, Telefon: 221471, 221472, Website: www.regionalnet.org, E-mail: vlingurar@regionalnet.org. Persoană de contact: Valeriu Lingurar

 

  Top
 

Centrul Euroregional pentru Democrație - Organizațiile neguvernamentale - partenere de dialog viabile pentru parlamentari
Data desfasurarii: 7 aprilie, orele 15.00

Centrul Euroregional pentru Democrație organizează vineri, 7 aprilie 2006, de la ora 15, în salonul Vasile Goldiș al Hotelului Continental din Arad o dezbatere cu reprezentanții societății civile din județul Arad și cu cei ai Comitetelor Consultative Cetățenești pe tema 'Organizațiile neguvernamentale - partenere de dialog viabile pentru parlamentari'.

Prin organizarea acestei întâlniri care se va bucura și de prezența reprezentanților presei, ne propunem să dezbatem următoarele subiecte de actualitate:
- conlucrarea parlamentarilor arădeni cu organizațiile neguvernamentale și cetățenii
- percepția parlamentarilor asupra activității ONG
- modalități și mecanisme de conlucrare existente în plan local și propuneri privind îmbunătățirea acestora.

Dorim pe această cale să realizăm o comunicare mai eficientă a parlamentarilor aleși cu reprezentanții societății civile, dar și o implicare mai mare a acestora în problemele comunității, o mai bună cunoaștere a problemelor organizațiilor neguvernamentale și ale cetățenilor. În cadrul întâlnirii se vor discuta aspecte legate de proiectele legislative ale parlamentarilor bazate pe propunerile legislative ale organizațiilor neguvernamentale, precum și crearea unei imagini obiective a dumneavoastră în comunitate.

Acest eveniment are loc în cadrul programului ‘Guvernare locală transparentă prin informare și consultare reciprocă’, program realizat cu sprijinul Uniunii Europene, prin programul 'Phare 2003 - Consolidarea Societății Civile în România'.

Informații suplimentare: Centrul Euroregional pentru Democrație, Telefon: 221471, 221472, E-mail: vgherhes@regionalnet.org. Persoană de contact: Vasile Gherheș, coordonator program

 

  Top
 

AEGEE Timișoara – Bursa studiilor în străinatate
Data desfasurarii: 11 – 12 aprilie

Prima ediție a Bursei Studiilor în Străinatate a avut loc în 6 aprilie 2004. Evenimentul a avut un impact imens în rândul studenților, adunând peste 1000 de participanți și peste 200 de aplicanți la trainingurile organizate. Presa timișoreană a mediatizat puternic acest eveniment, dovedindu-ne că Bursa Studiilor în Străinatate prezintă interes și trebuie să devină un eveniment de tradiție al AEGEE Timișoara. A doua ediție a avut loc în data de 21 aprilie 2005, unde interesul studenților față de acest eveniment a fost la fel de mare ca și la prima ediție.

Ediția din anul acesta va urma același tipar organizatoric, venind în sprijinul studenților care sunt interesați să studieze în străinătate. Principalele activități ce se vor organiza în cadrul Bursei Studiilor în Străinătate sunt: organizarea de standuri în holul Universității de Vest din Timișoara, prezentare a principalelor burse, instituții și traininguri, o masă rotundă și cocktail.

La standurile BSS vor participa instituții care promovează, mediatizează sau oferă burse în străinătate. Vor fi invitate departamentele de relații internaționale ale tuturor universităților din Timișoara, catedrele de limbi străine, centrle culturale, lectoratele străine, companii multinaționale, EuroInfoCenter al CCIAT, Centrul Euroregional pentru Democrație, Agenția Națională pentru Sprijinirea Studenților, cele mai puternice organizații studențești din Timișoara.

Se vor organiza trei traininguri pentru a veni în sprijinul aplicanților la aceste burse, pe următoarele teme: întocmirea unui CV valoros, academic writing pentru eseul supus selecției și întocmirea unei scrisori de intenție. Trainingurile vor fi susținute în limba engleză de personal acreditat pentru selecția burselor.

Masa rotundă are în vedere spargerea barierelor mentale în ceea ce privește inaccesibilitatea acestor burse. Va avea ca invitați studenți care au beneficiat de programe de burse în străinătate, studenți străini veniți la studii în Timișoara, persoane care coordonează programe de burse și studenții interesați de această ofertă.

După deschiderea oficială va avea loc în sala de protocol a UVT un cocktail pentru invitați și mass-media. Fiecare institutție va veni cu o prezentare în PowerPoint a principalelor burse și granturi pe care le promovează. Acestea vor rula în Aula Magna ca suport vizual în timp ce persoanele abilitate vor face o scurtă prezentare interactivă a instituției și a ofertei de burse.

Informații suplimentare: AEGEE Timișoara, Tel: 0723 297454, E-mail: ageetm@lx.ro

 

  Top
 

Centrul de Asistență Rurală - Program de finanțare pentru grupurile de inițiativă locală din mediul rural, GIL 2006
Data desfasurarii: 21 aprilie

Oamenii reprezintă viața unei comunități, iar bunăstarea comunității vine din hărnicia și din unitatea locuitorilor săi... Pentru cei ce se gândesc la comunitate, Centrul de Asistență Rurală vine în ajutorul lor, orientând fonduri prin Programul de finanțare pentru grupurile de inițiativă din mediul rural – GIL 2006 pentru județul Timiș.

Obiectivul GIL 2006 este dezvoltarea durabilă participativă a comunităților rurale din județul Timiș. Domeniile prioritare ale GIL 2006 pentru care se vor finanța proiectele sunt:
1. Infrastructura și mediu
2. Educație, tineret, cultură și divertisment
3. Social și medical
4. Activități generatoare de venituri, care să aibă un impact real asupra comunității.

Valoarea maximă ce poate fi solicitată de către grupurile de inițiativă este de 3.500 RON.

Grupul de inițiativă locală reprezintă acel grup informal al unei comunități care dorește să se organizeze în scopul derulării unui proiect menit să ducă schimbări benefice în comunitate, cum ar fi:
- Să acopere o nevoie sau să rezolve o problemă specifică a comunității
- Să imbunătățească un anumit aspect al vieții comunității
- Să ofere șanse egale unei anumite categorii de oameni din comunitate.

Criteriile de eligibilitate a cererilor de finanțare sunt:
1. Proiectele să fie elaborate și implementate de un grup de inițiativă locală.
2. Pentru a fi eligibil, un grup de inițiativă trebuie să fie constituit oficial printr-un proces verbal de constituire și să fie reprezentat de o persoană fizică. Grupul trebuie să aibă cel puțin trei membrii cu responsabilități distincte în proiect.
3. NU sunt eligibili ca solicitanți instituții ale administrației publice, firme private, sindicate, partide sau culte religioase, promotorii locali implicați în consultanță; aceștia pot fi parteneri ai grupului de inițiativă în derularea proiectului.
4. Contribuția minimă a comunității (evaluarea contribuției în natură și cea în bani) este de minim 30% din valoarea proiectului.
5. Cererea de finanțare este completată conform cerințelor din ghidul de finanțare GIL 2006 și depusă la sediul CAR.

Data limită până la care se primesc cereri de finanțare este 21 aprilie 2006. Selecția proiectelor și comunicarea rezultatelor selecției se va realiza până cel târziu 19 mai 2006.

Fondurile destinate GIL 2006
Proiectele selectate urmează să primească finațare din partea Centrului de Asistență Rurală începând cu 15 iulie 2006. Finanțarea proiectelor depinde în mare măsură de fondurile atrase de către Centrul de Asistență Rurală din diferite surse (donații, sponsorizări, licitații) pentru Programul GIL 2006.

În acest sens, Centrul de Asistență Rurală organizează în luna iunie 2006 Noaptea Sânzienelor, ediția a IV-a, un eveniment special, unic atât prin invitații și participanții săi, cât și prin scopul său nobil: crearea de punți între sat și oraș prin direcționarea fondurilor strânse către satele timișene aflate la nevoie, dar și întărirea relațiilor dintre oameni ce construiesc viața unei comunități.

Astfel, toate fondurile ce vor fi strânse în cadrul evenimentului Noaptea Sânzienelor sunt destinate Programului de finanțare pentru grupurile de inițiativă din județul Timiș - GIL 2006.

Informații suplimentare: Centrul de Asistență Rurală, P-ța Istria nr. 6, Telefon: 221470, 492493, Fax: 221469, Website: www.rural-center.org, E-mail: desk@rural-center.org. Persoană de contact: Mirela Crețu, coordonator de program

 

  Top
 

Asociația Free Minds - Calea spre Europa. Punți de tineret pentru un viitor comun
Data desfasurarii:

Asociația Free Minds din Timișoara, în parteneriat cu Charity Association Panonija Novi-Sad (Serbia-Montenegru), va derula în perioada aprilie – septembrie 2006 proiectul intitulat ‘Calea spre Europa. Punți de tineret pentru un viitor comun’ (‘Way to Europe. Youth Bridges for a Common Future’).

Finanțat de către Balkan Trust for Democracy (German Marshall Fund, Mott Foundation și USAID – Agenția pentru Dezvoltare Internațională a Statelor Unite), proiectul are ca scop dezvoltarea cooperării transfrontaliere în rândul tinerilor studenți, membri ai organizațiilor neguvernamentale din partea română și sârbă a Euroregiunii Dunăre-Criș-Mureș-Tisa (DKMT).

Pe parcursul a cinci sesiuni de lucru (4 în Timișoara și una în Novi-Sad), desfășurate în lunile mai – septembrie 2006, participanții vor fi familiarizați cu principalele instituții, idei și proiecte ale cooperării transfrontaliere, privite din perspectiva națională, regională sau euroregională. De asemenea, sesiunile vor cuprinde traininguri de specialitate privind managmentul organizațiilor non-guvernamentale – managment strategic și planificare, marketing și relații publice pentru ONG-uri, fund-raising și project design.

Informații suplimentare: E-mail: office@freeminds.ro, Tel: 0743 545644. Persoană de contact: Dan Nicolaescu, project manager

 

  Top
 

2% pentru CAR - Păstrează vii satele României!
Data desfasurarii:

Satul și comunitatea rurală sunt asemeni casei tale: dacă o părăsești, intră în paragină și moare… Întoarce-te spre rădăcinile de român, acolo unde ești cu adevărat acasă, unde oamenii sunt calzi și primitori, iar tradițiile nu se pierd! Păstrează vii satele României!

Statul îți impozitează anual câștigurile. Din acest an statul îți dă posibilitatea să redirecționezi 2% din impozitul tău către o organizație neguvernamentală nonprofit. (Codul Fiscal, Legea 271/ 2003, articolul 57).

Centrul de Asistență Rurală este o organizație nonprofit, de peste 6 ani activă în domeniul dezvoltării comunitare. Ce facem noi? Iată câteva exemple:
- Susținem activitățile culturale din mediul rural – Proiectul Phoenix
- Ajutăm instituțiile statului din mediul rural să fie mai eficiente – Programul Promotorul Local
- Sprijinim inițiativele oamenilor simpli din mediul rural – Programul de finanțare pentru grupurile de inițiativă locală.

Fără costuri, redirecționând 2% din impozitul datorat la stat, TU poți sprijini acțiunile noastre! Decide 2% pentru Centrul de Asistență Rurală! Decide 2% pentru viața satelor României!

Vreau să ajut, dar să nu mă coste nimic! Ce trebuie să fac?
Completează declarațiile de venit (declaratia 230 – punctele A și B; declaratia 200 - punctul III) cu datele Centrului de Asistență Rurală:
Denumire entitate nonprofit: Centrul de Asistență Rurală
Cod de indentificare fiscală al entității nonprofit: 12562150
Cod bancar IBAN: RO81ABNA3600264100068124.
Trimite declarațiile completate împreună cu o copie după fișa fiscală primită de la angajator (formularul 210) la Direcția Finanțelor Publice din orașul în care ai domiciliul stabil. Poți să le depui personal sau să le trimiți prin scrisoare recomandată.

Informații suplimentare: Centrul de Asistență Rurală, P-ța Istria nr. 6, Telefon: 221470, 492493, Fax: 221469, Website: www.rural-center.org, E-mail: desk@rural-center.org. Persoană de contact: Mirela Crețu, Coordonator de program

 

  Top
 

Fundația Pentru Voi – Vino la prezentările Campaniei 2% ‘Pentru Voi’!
Data desfasurarii:

Campania 2% Pentru Voi deschide orizonturi noi continuă cu susținerea unor prezentări a campaniei și distribuirea materialelor de promovare a acesteia (pliante și fluturași) în cele mai importante zone din oraș.

Pentru că această campanie este organizată împreună cu și pentru persoanele cu dizabilități de dezvoltare, distribuirea materialelor se va face de către beneficiarii Fundației ‘Pentru Voi’.

Programul de distribuire a fluturașilor și afișelor pentru următoarea săptămână este următorul:
- Vineri 31 martie - zona Freidorf
- Miercuri 5 aprilie – zona Iulius Mall
- Vineri 7 aprilie – Calea Șagului, linia tramvaiului 9.

Așteptăm toate persoanele interesate să vină în întâmpinarea echipelor de la ‘Pentru Voi’ pentru a afla mai multe detalii despre campania 2%. Toate fondurile obținute prin redirecționarea a 2% din impozitul pe venitul global se vor îndrepta către construcția noului centru de activități pentru persoane cu dizabilități severe de intelect și comportament provocator.

În Timișoara nu există nici un serviciu pentru persoane cu dizabilități severe de intelect, de aceea acestea sunt considerate excluși între excluși. Cu 2% din impozitul tău poți ajuta 40 de familii care vor beneficia de serviciile acestui nou centru specializat! Te așteptăm să te implici activ în campania Fundației ‘Pentru Voi’.

Informații suplimentare: Fundația Pentru Voi, Telefon: 228062, 0356 421216, Website: www.pentruvoi.ro

 

  Top
 

Campania 2% - ONG-uri din Timișoara
Data desfasurarii: 15 mai

Ce inseamnă 2% pentru contribuabili?

Prevederea 2% este un mecanism de transparență fiscală prin intermediul căruia contribuabilii persoane fizice pot să direcționeze 2% din impozitul lor pe venit către o organizație neguvernamentală (asociație sau fundație). Puteți astfel decide către cine merg (2%) din impozitele dvs.!
De ce e bine să folositi această prevedere?
• Nu vă costă nimic!
• Contribuiți la eficientizarea cheltuirii banului public-deci al dvs.!
• Puteți ajuta la rezolvarea unei probleme din comunitatea dvs. direcționând 2% către o organizație care lucrează în acel domeniu.
• Vă puteți asigura că acei bani rămân în comunitatea dvs. direcționându-i către o organizație locală.
• Puteți ajuta oameni în nevoie direcționând 2% către o organizație care lucrează pentru ei!

Ce trebuie sa faceți?
Pasul 1. Alegeți un domeniu și o organizație către care vreți sp direcționați 2% din impozitul dvs.
Pasul 2. Aflați datele de contact ale organizației. Aveți nevoie de următoarele informații:
• Numele organizației
• Codul de identificare fiscală (codul fiscal)
• Contul organizației în format IBAN
Pasul 3. Completați datele pe declarație în funcție de sursa dvs. de venit:
- Dacă aveți venituri din salarii:
• completați declarația 230 (punctele A si B)
Nu vă faceți probleme dacă atunci nu cunoasteți suma corespunzătoare a 2% din impozit. Va fi calculată de către organele fiscale. Puteți lăsa căsuța necompletată.
• atașați fișa (fișele) fiscale primite de la angajator (Formularul 210)
dacă aveți venituri din alte surse (cedarea folosinței bunurilor, drepturi de autor, etc)
• completați declarația 200(punctul III)
- Cei care obțin, pe lângă salarii, și alte venituri, vor completa formularul 200 - Declarație specială privind veniturile realizate în anul 2005, la toate capitolele aferente tipului de venit obținut, inclusiv capitolul III, Destinația sumei reprezentând 2% din impozitul pe venitul anual datorat
Pasul 4. Trimiteți prin poștă declarațiile administrației financiare de la domiciliul dvs. sau depuneți-o chiar dvs. Termenul limită este 15 mai 2005!

Listă a ONG-urilor din Timișoara și datele necesare pentru 2%:

Asociația Free Minds Timișoara
Cod fiscal: 11460411
Cont IBAN: RO 83 CBIT 3710 1156 3200 1000 (RON)
Banca Comercială Ion Țiriac – sucursala Timișoara
E-mail: office@freeminds.ro. Tel: 0743 545644 (Dan Nicolaescu)

A.I.E.S.E.C Timisoara
Cod fiscal: 7526550
Cont IBAN: RO93 BRDE 360S V073 2041 3600
BRD Timisoara
Website: www.aiesectm.ro. E-mail: timisoara.ro@aiesec.net. Tel: 0256 293626

Asociația Pro Democrația - Club Timișoara
Cod fiscal: 15400455
Cont IBAN: RO28RNCB4500000344200003
Banca Comerciala Română, sucursala Timișoara
Website: http://timisoara.prodemocratia.org. E.mail: apd.timisoara@apd.ro. Tel: 201488

Asociatia Pro Impact 21 Timisoara
Cod fiscal: 15472443
Cont IBAN: RO86BRDE360SV11137503600
BRD TIMIS
Website: www.proimpact21.netfirms.com. E-mail: proimpact21@portal.ro. Tel: 0356 802077

Asociatia 'Societatea de Caritate Blythswood Romania'
Cod fiscal: 14227101
Cont IBAN: RO33RNCB4540000034390001
BCR Jimbolia
Website: www.blythswood.org/banat. E-mail: adrian.popa@blythswood.org. Tel: 306388

SpeleoTeam
Cod fiscal: 14311473
Cont IBAN: RO90RNCB4500000201450001
BCR Timisoara
Website: speleoteam.rdstm.ro. E-mail: speleoteam@yahoo.com. Tel: 0721 227222

Fundatia de Abilitare 'Speranta'
Cod fiscal: 4691316
Cont IBAN: RO13INGB0002001188768914
ING BANK Filiala Timisoara
Website: www.speranta-specialcenter.ro. E-mail: bletitia@csperanta.ro. Tel: 495005

Centrul de Asistenta Rurala
Cod fiscal: 12562150
Cont IBAN: RO81ABNA3600264100068124
ABN AMRO BANK Timisoara
Website: www.rural-center.org. E-mail: info@rural-center.org. Tel: 492493

Centrul Euroregional pentru Democratie
Cod fiscal: 12562169
Cont IBAN: RO06ABNA3600264100068116
ABN AMRO Bank Timisoara
Website: www.regionalnet.org. E-mail: office@regionalnet.org. Tel: 221471

Fundatia Pentru Voi
Cod fiscal: 8577099
Cont IBAN: RO08INGB0002001138648910
ING Bank Timisoara
Website: www.pentruvoi.ro. E-mail: pentruvoi@pentruvoi.ro. Tel: 0356 421216

Fundația Culturală Vest pentru Jurnalism Regional și Euroregional Timișoara
Cod fiscal: 11719940
Cont IBAN: RO54RNCB4500000032420001
BCR Timișoara
E-mail: marian@westcityradio.ro. Tel: 293 889

Fundatia Serviciilor Sociale Bethany
Cod fiscal: 5481584
Cont IBAN: RO21RZBR0000660007494914
Raiffeisen Bank
Website: www.bethany.ro. Tel: 499431

Serviciul de Ajutor Maltez în România Filiala Timișoara
Cod fiscal: 9364021
Cont IBAN: RO81TREZ6215009XXXOO5150
Trezoreria Timișoara
Website: www.samr-ro.org. E-mail: samr@rdstm.ro. Tel: 498010

 

  Top
 

Fundația Culturală Vest pentru Jurnalism Regional și Euroregional Timișoara (FVJ)

Fundația Culturală Vest pentru Jurnalism Regional și Euroregional Timișoara (FVJ) este o organizație neguvernamentală, non partizană și non profit, înființată în anul 1999 de către un grup de jurnaliști timișoreni cu o largă experiență în domeniul presei scrise și audiovizuale.

Fundația Culturală Vest pentru Jurnalism Regional și Euroregional Timișoara are ca scop reformarea și democratizarea societății românești în patru domenii esențiale: descentralizarea administrației; culegerea, procesarea și libera diseminare a informației cu scopul de a deschide canalele de comunicare între toți actorii vieții social-politice și culturale; promovarea dialogului dintre societatea civilă și factorii decizionali locali, regionali și naționali; stimularea cooperării și dezvoltării intra și inter-regionale.

Fundația Culturală Vest pentru Jurnalism Regional și Euroregional Timișoara acordă asistență tinerilor jurnaliști și creatori interesați în parteneriatul regional și euroregional, asigurându-le suportul administrativ, financiar și tehnic necesar și oferindu-le diverse oportunități de integrare într-o rețea euroregională.

Prin programele și proiectele derulate, Fundația Culturală Vest pentru Jurnalism Regional și Euroregional Timișoara își propune să contribuie la reforma și democratizarea societății civile, cu perspectiva integrării în structurile Uniunii Europene. În mod consecvent, asemenea programe și proiecte vizează eliminarea inegalităților și inechităților sociale, stimularea parteneriatelor sociale și promovarea potențialului local, ca alternative viabile ale schimbărilor profunde de ordin economic, în procesul de intergrare europeană. Fundația Culturală Vest pentru Jurnalism Regional și Euroregional Timișoara depune eforturi susținute în stimularea interesului tinerei generații de a se implica nemijlocit în aceste procese, de a avea un rol activ, inclusiv la nivel decizional.

Fundația Culturală Vest pentru Jurnalism Regional și Euroregional Timișoara susține inițiativele Euroregiunii Dunăre-Criș-Mureș-Tisa, prin suporturi mediatice specifice, precum și prin activități conexe din domeniul turismului local și regional, al jurnalismului independent, al artelor și culturii.

Obiectivul cel mai important al Fundației Culturale Vest pentru Jurnalism Regional și Euroregional Timișoara îl reprezintă edificarea unei societăți deschise, pluraliste, bazată pe principiile și valorile democrației, pe respectul față de drepturile fundamentale ale omului, o societate care servește cetățeanul și necesitățile sale concrete.

De la data înființării, în 1999, Fundația Culturală Vest pentru Jurnalism Regional și Euroregional Timișoara a derulat și a susținut numeroase programe și proiecte menite să stimuleze interesul tinerilor în cooperarea și dezvoltarea locală, regională și euroregională.

O importantă componentă a activității Fundației Culturale Vest pentru Jurnalism Regional și Euroregional Timișoara se referă la parteneriatele cu administrațiile și instituțiile statului de drept, cu alte organizații neguvernamentale, în scopul de a îmbunătăți interacțiunea dintre cetățeni și structurile publice.

O direcție majoră a activității Fundației se referă la acțiunile caritabile și umanitare, urmărind acordarea de sprijin direct, material, financiar și moral, persoanelor defavorizate, copiilor și vârstnicilor, deopotrivă.

Câteva dintre cele mai importante proiecte și programe susținute de FVJ:
a. Titlul programului/proiectului: 'Radio-ul local – o formă de stimulare a implicării cetățenilor în deciziile administrative locale. Participarea comunităților la dezvoltarea euroregională' și 'Școala Internațională de Vară pentru Jurnalism Regional și Euroregional – Ediția I'
Anul: 1999
Organizația/instituția care v-a sprijinit: Fundația Soros pentru o Societate Deschisă
Programul/proiectul a constat într-o serie de work.-shop-uri, schimburi de experiență, training, emisiuni radio, campanii civice.
Parteneri în program/proiect: Consiliul Local Sebiș (județul Arad), Radio Vest Timișoara

b. Titlul programului/proiectului: 'ProVotAct 2000' și 'Școala Internațională de Vară pentru Jurnalism Regional și Euroregional – Ediția a II-a'
Anul: 2000
Programul/proiectul a constat în emisiuni radio, campanii civice work.-shop-uri, schimburi de experiență, training
Parteneri în program/proiect: Consiliul Local Sebiș (județul Arad), Radio Vest Timișoara și alte 9 posturi de radio din Transilvania

c. Titlul programului/proiectului: 'Probitas 2001 – Program bilatelal și interoperațional de instruire tehnico aplicativă pentru studenți' 'Probitas 2001 – Ediția I'
Anul: 2001
Programul/proiectul a constat în work-shop-uri, schimburi de experiență, training
Parteneri în program/proiect: Independent Journalists Association of Serbia IJAS, Universitatea Novi Sad, Radio 021 Novi Sad, Universitatea Beograd și Universitatea Banatului Timișoara

d. Titlul programului/proiectului: 'Poduri de înțelegere' (Probitas 2002) și 'Probitas 2002 – Ediția a II-a'
Anul: 2002
Programul/proiectul a realizat promovarea multicultualității, spectacole și expoziții, work.-shop-uri, schimburi de experiență, training
Parteneri în program/proiect: Novi Sad School of Journalism, Radio 021 Novi Sad, Universitatea Beograd și Universitatea Tibiscus Timișoara

e. Titlul programului/proiectului: 'Multiculturalism împotriva conflictelor' și 'Probitas 2003 – Ediția a III-a'
Anul: 2003
Programul/proiectul a realizat promovarea multicultualității, dezbateri, mese rotunde, documentări, training
Parteneri în program/proiect: Novi Sad School of Journalism, Radio 021 Novi Sad, Casa de Presă și Editura Libertatea Pancevo și Universitatea Tibiscus Timișoara

f. Titlul programului/proiectului: țMultiplicatorul Comunicațional – CMPP' și 'Probitas 2004 – Ediția a IV-a'
Anul: 2004
Proiectul a avut în vedere promovarea multicultualității, dezbateri, mese rotunde, documentări, training
Parteneri în proiect: Novi Sad School of Journalism, Radio 021 Novi Sad, Casa de Presă și Editura Libertatea Pancevo și Universitatea Tibiscus Timișoara

g. Titlul programului/proiectului: Tabără de instruire pentru tinerii jurnaliști din liceele timișorene și 'Probitas 2005 – Ediția a V-a'
Anul: 2005
Programul a realizat seminarii, mese rotunde, documentări, training
Parteneri în program/proiect: licee din Timișoara.

Contact: FVJ, Timișoara, Str. Baba Dochia nr. 20 sc. B ap. 7, Tel: 0256 293889, E-mail: marian@westcityradio.ro. Persoană de contact: Marian Odangiu, Președinte

 

  Top
 

Proiecte de hotărâre ale Consiliului Local
Data desfasurarii: martie

Proiecte de hotărâre din luna martie privind participarea Consiliului Local în proiecte ale organizațiilor neguvernamentale din Timișoara:

- În calitate de coorganizator al manifestării
‘Zilele maghiare bănățene’, organizată de Asociația Femeilor Maghiare din Timișoara în perioada 28 aprilie - 7 mai 2006
‘Conferința de schimb cultural internațional’, organizată de A.I.E.S.E.C. Timișoara în perioada 28 aprilie -4 mai 2006
‘Festivalul Internațional de Artă STUDENTFEST, ed. XV-a’, organizată de Organizația Studenților Universitatea Timișoara în perioada martie - iunie 2006

- În calitate de susținător financiar al proiectulului
‘Editarea Revistei Pretext’, susținut de Asociația de Cercetări Social Politice Dynamis în perioada aprilie - mai 2006
‘Tinerii și Piașa Muncii din Timișoara’, organizat de Fundația Parada în perioada aprilie - mai 2006
‘Editarea și tipărirea revistei de cultură, literatură și artă Rostirea Românească’, susținut de Fundația Culturală ‘Rostirea Românească’ în perioada ianuarie - decembrie 2006
‘Festivalul Internațional de Teatru în limba engleză pentru adolescenți’, organizat de Asociația AT4T în perioada 16-21 aprilie 2006
‘Împreună pentru transparență’, organizat de Fundația Vest pentru Jurnalism în perioada ianuarie - iunie 2006
‘Integrare Europeană prin muzică’, organizat de Fundația Culturală First în perioada 1 martie - 15 decembrie 2006

- În calitate de sustinator al proiectului
Campania 'Tu poți dărui fericire’, realizat de Asociația Medicală Creștină Christiana în perioada martie - decembrie 2006

Lista completă de proiecte poate fi văzută pe pagina de web a municipalității www.primariatm.ro.

 

  Top
 

World Learning for International Development - Programul pentru consolidrarea societății civile din România

World Learning for International Development sprijină consolidarea organizațiilor din România care monitorizează impactul și respectarea politicilor publice și care desfășoară acțiuni de advocacy și de dezvoltare a politicilor publice. Prin implementarea unui program de 6 milioane de dolari WLID va sprijini organizațiile să funcționeze pentru a fi capabile să monitorizeze responsabilitatea guvernului pentru acțiunile sale, mobilizarea participării cetățenilor în dezvoltarea și implementarea politicilor publice, îmbunătățirea capacității ONG-urilor de a face față realităților aderării României în UE.

Pentru informații suplimentare contactați World Learning for International Development, Splaiul Unirii, nr. 4, tronson 2, et. 1, ap. 1-2, Sector 4, Bucuresti 040031, telefon/fax: 031 1042874/75/76, e-mail: office@worldlearning.ro

 

  Top
 

Asociația de Comunicare Ethos – Olimpiadele Comunicării

În competiția Olimpiadelor Comunicării participă echipe formate din cate 5 studenți. Acestea se califică în finală în urma unei faze de preselecție. Fiecare echipă calificată în concurs realizează timp de 2 săptămâni o strategie de comunicare pentru un client real. În funcție de probă – advertising, relații publice, comunicare politică, comunicare instituțională, 'clienții' pot fi: companii, oameni politici sau instituții publice. La finalul concursului echipele își vor prezenta strategiile de campanie în fața publicului, a 'clienților' și a unui juriu format din practicieni consacrați din domeniul comunicării.

Pentru a intra în competiția Olimpiadelor Comunicării trebuie să urmezi câțiva pași simpli: Formează-ți o echipă de 5 membri. Alegeți-vă una dintre cele patru probe de concurs: Advertising, Relații Publice, Comunicare Politică, Comunicare Instituțională. Citiți cu atenție Regulamentul de participare. Descărcați și completați formularul de înscriere la http://www.olimpiadelecomunicarii.ro. Rezolvați tema de preselecție. Trimiteți formularul completat pe adresa marius.balaci@ethos.ro până cel târziu vineri, 7 aprilie 2006, ora 16:00. Nu uitați să atașați la email un logo al echipei și fotografiile celor cinci membri.

 

  Top
 

Millenium Communications - Gala Societății Civile

Gala Societății Civile este cel mai important eveniment anual de recunoaștere a excelenței ăn domeniul activismului social. Misiunea Galei este să ofere tuturor organizațiilor și entităților din cadrul societății civile cea mai bună oportunitate de promovare în fața publicului larg. Organizații neguvernamentale, grupuri de inițiativă, sindicate sau persoane fizice care au derulat în 2005 proiecte cu rezultate vizibile în folosul societății românești sunt invitate să-și facă cunoscută activitatea în cadrul Galei Societății Civile.

Începând din acest an Gala Societății Civile acordă premii și pentru jurnalițtii, care prin munca lor sprijină dezvoltarea sectorului neguvernamental în România.

Gala Societății Civile acordă patru tipuri de premii:
1. Premii pe sectiuni : Categoria A (Educație și cercetare; Artă și cultură), Categoria B (Apărarea drepturilor individuale/colective; Comportament civic și participare publică), Categoria C (Sănătate; Servicii sociale pentru categorii defavorizate), Categoria D (Protecția mediului; Dezvoltare economică și socială).
2. Mențiuni speciale
Se acordă proiectelor înscrise în concurs pe baza criteriilor stabilite de membrii juriului.
3. Marele premiu al Galei Societății Civile
Se acordă proiectelor înscrise în concurs, marele câștigător fiind selectat dintre câștigătorii premiilor pe secțiuni.
4. Premii extraconcurs
Aceste premii sunt acordate pentru proiecte sau inițiative care nu sunt înscrise în competiție, dar care au adus un beneficiu evident societății.

Pentru a vă înscrie în competiția Galei descărcați formularul de înscriere la http://www.galasocietatiicivile.ro/, completați-l și trimiteți-l pe adresa de e-mail raluca.bailescu@milleniumcommunications.ro până pe 14 aprilie 2006, ora 18.

 

  Top
 

Primăria Timișoara - Zilele Cetății 2006

În zilele de 29 și 30 aprilie 2006, consiliul consultativ de cartier Cetate va organiza, în premieră pentru Timișoara, o sărbătoare a cartierului, în care vor fi cuprinse mai multe manifestări. Data organizării evenimentului a fost aleasă având în vedere semnificația istorică deosebită a zilei de 25 aprilie. La 25 aprilie 1723 s-a așezat piatra fundamentală la construcția Cetății. Bazele fortificațiilor au fost puse în același an, pentru ca Cetatea să fie finalizată în anul 1765.

Acest gen de eveniment este o tradiție deja la Mulhouse - oraș înfrățit cu Timișoara. De altfel, o delegație de la Primăria Mulhouse, însoțită de membri ai unui consiliu consultativ de cartier din localitate, vor participa în aprilie la Timișoara la acest eveniment.

Zilele Cetății 2006 vor fi organizate de către consiliul consultativ de cartier Cetate în colaborare cu Consiliul Local, Primăria și Casa de Cultură a Municipiului Timișoara, după următorul program:
Sâmbătă, 29 aprilie
Ora 10,00 - Concurs de desene pentru copii, legate de cartierul Cetate - Școala Generală Nikolaus Lenau din P-ța Unirii
Ora 12,00 - Vernisajul unei expoziții cu fotografii ale clădirilor de odinioară din cartier - Galeria Pro Armia din Piața Libertății
Ora 15,00 - Vernisajul unei expoziții de carte veche - Biblioteca Județeană Timiș
Ora 20,00 - Concert de muzică de orgă - Domul romano-catolic din Piața Unirii
Duminică, 30 aprilie
Ora 11,00 - Premierea celei mai gospodare asociații de proprietari din cartier (cea mai bine îngrijită curte interioară a unui imobil istoric). Premierea se va face în urma unei evaluări făcute anterior de un juriu
Ora 15,00 - Parada costumelor tradiționale populare ale etniilor din cartier - defilare Piața Victoriei - Parcul Rozelor
Ora 16,00 - Spectacol de muzică și dansuri populare - Parcul Rozelor
Ora 21,00 - Foc de artificii - Piața Unirii.

Pentru concursul legat de cea mai îngrijită curte interioară, administratorii și președinții asociațiilor de proprietari din imobilele istorice din Cetate (zona cuprinsă între P-ța Huniade - bd. Bratianu - bd. Revoluției - str. Buftea - bd. Take Ionescu - str. Oituz - P-ța Mărăști - str. 1 Mai - P-ța Huniade) sunt invitați în perioada 27 martie - 14 aprilie 2006 să se prezinte la Primăria Timișoara - Biroul Relații Publice, cam. 120, unde să se înscrie la acest concurs. Un juriu va face ulterior evaluarea modului în care au fost aranjate curțile imobilelor, urmând ca primele trei asociații câștigătoare să fie premiate.

În zilele de 27-28 mai, consiliul consultativ de cartier Iosefin-Dâmbovița va organiza un eveniment similar, dorindu-se extinderea acestui gen de sărbători la nivelul municipiului și permanentizarea acestora, pentru a stimula spiritul civic și competiția între consiliile consultative de cartier.

Primar, Gheorghe CIUHANDU
(www.primariatm.ro/epress.php?unid=098F8E38FAB16F244225713A00346561)

 

  Top
 
 
 
Titlul proiectului: Pro comunitas - Finantat prin Programul Phare 2003 Consolidarea Societatii Civile in Romania
Editor: Centrul Euroregional pentru Democratie (agendaong@regionalnet.org)

*Continutul acestui material nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Uniunii Europene
 

Centrul Euroregional pentru Democratie
Semenic nr. 10, 300035 Timisoara, Romania
Tel.: +40 (256) 221 471
Fax: +40 (256) 436 663

www.regionalnet.org

Pentru abonare dati click aici!
Pentru dezabonare dati click aici!