Agenda ONG Timis
Mai 2006, Nr. 6
Dragi prieteni,
   

Centrul Euroregional pentru Democratie deruleaza in prezent proiectul Pro communitas, implementat cu sprijinul Uniunii Europene prin programul PHARE 2003 - Consolidarea Societatii Civile in Romania, Dezvoltarea Sectorului ONG.

Scopul proiectului este de a consolida parteneriatul local dintre cetateni - organizatii neguvernamentale si autoritatile publice locale in vederea identificarii si rezolvarii problemelor cu care se confrunta comunitatea. Proiectul se adreseaza organizatiilor neguvernamentale din Timisoara, cetatenilor municipiului Timisoara si reprezentantilor alesi la nivelul Primariei si Consiliului Local, Consiliului Judetean si Prefecturii Timis.

Una din activitatile proiectului consta in editarea buletinului electronic informativ lunar Agenda ONG Timis. Acesta va cuprinde urmatoarele rubrici:

  • Activitati si evenimente: informatii cu privire la activitatile ce urmeaza sa fie desfasurate de catre organizatiile neguvernamentale din judetul nostru in luna urmatoare (de exemplu, in luna decembrie vor fi culese informatii cu privire la activitati care se vor desfasura in luna ianuarie)
  • Carte de vizita: organizatiile vor avea ocazia sa se prezinte, sa isi faca cunoscute obiectivele, proiectele, rezultatele, etc. (rubrica nu va depasi o pagina format A4, caractere de 12, font Times New roman)
  • Hotarari ale Consiliului Local si ale Primariei Timisoara
  • Diverse: oportunitati de finantare, resurse pentru sectorul ONG, etc.

Pe aceasta cale va invitam sa va alaturati demersului nostru de promovare a ONG-urilor in comunitate. Organizatiile care doresc ca proiectele si activitatile lor din luna iunie sa fie cuprinse in acest buletin sunt rugate sa ne trimita o prezentare a acestora pe adresa de e-mail agendaong@regionalnet.org. Mentionati numele si datele de contact ale organizatiei, data si locul de desfasurare a evenimentului si o descriere a acestuia. Pentru urmatorul numar al Agendei ONG Timis data limita este 26 mai 2006.

Buletinul va fi distribuit pe e-mail ONG-urilor din judet. In limita spatiului disponibil, anunturile vor fi publicate si in ziarul Publitim.
Cei care doresc sa nu mai primeasca acest buletin sunt rugati sa trimita un e-mail la agendaong@regionalnet.org cu subiectul unsubscribe.

   
Activitati si evenimente
   
Carte de vizita
   
Hotarâri ale Consiliului Local
   
Diverse
   
 
 

Terapia prin Arta - Curs de art-terapie
Data desfasurarii: 1 - 4 mai

Organizatia 'Terapia prin Arta' organizeaza în perioada 1 - 4 mai 2006 cursul de art-terapie cu tema 'Muzico-terapia – metoda de reabilitare a persoanelor cu nevoi speciale', realizat în parteneriat cu Music Charitable Trust, Anglia. Cursul este sustinut de Victoria Tapper si Kirsten Halliday, muzico-terapeute din Marea Britanie.

Desfasurat pe o perioada de patru zile, cursul îsi propune asimilarea unor modele teoretice si practice de lucru cu persoanele cu cerinte educationale speciale.

Tematica acestui curs este axata pe relatia terapeut-persoana cu nevoi speciale, terapeutul folosind muzica drept cale de comunicare în cazul copiilor cu intarziere în dezvoltare, autism si diverse tulburari emotionale, de comportament.

Aceasta sesiune de training se înscrie într-un vast si amplu program al Organizatiei 'Terapia prin Arta' având ca principal obiectiv formarea unei retele de art-terapeuti, actiune sustinuta de UNICEF la nivel national.

Informatii suplimentare: Str. Odobescu nr. 56A, Tel/Fax: 493775, E-mail: doina@mail.dnttm.ro, persoana de contact: Doina Pocioianu, presedinte

 

  Top
 

Biroul de Consiliere si Formare - START - Caut de lucru!
Data desfasurarii: 6 mai

Biroul de Consiliere si Formare - START în parteneriat cu Consiliul Local Timisoara organizeaza în 6 mai 2006 la Timisoara cursul de formare cu titlul ‘Caut de lucru!’

Scopul proiectului este însusirea cunostintelor necesare pentru gasirea unui loc de munca de catre tinerii absolventi. Temele parcurse sunt urmatoarele: auto-cunoastere, compunerea unui CV si a scrisorilor de intentie, prezentare la interviu, comunicare eficienta, simularea interviului. Programul se adreseaza tinerilor cu vârsta între 16-29 de ani. Taxa de participare este 5 RON. Se asigura masa de prânz si suportul de curs. Cele 20 de locuri vor fi ocupate dupa ordinea înscrierilor.

Informatii suplimentare: Telefon: 493642, 0722 957927, Fax: 493642, E-mail: start@hosted.regionalnet.org, persoana de contact: Magyari Sara

 

  Top
 

Serviciul de Formare-Integrare Profesionala – APEL Timisoara - Cum sa ma angajez în Timisoara?
Data desfasurarii: 3 - 4 mai

În zilele de 3 si 4 mai se va desfasura al doilea modul din cadrul proiectului 'O sansa pentru fiecare' proiect organizat de catre Serviciul de Formare-Integrare Profesionala – APEL Timisoara, în perioada aprilie-mai 2006.

În cadrul acestui modul, 'Cum pot sa ma angajez în Timisoara', sunt prevazute o serie de întâlniri între elevi din an terminal înscrisi la Scoala Profesionala Gheorghe Athanasiu si reprezentanti ai Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca Timis si ai firmei de recrutare-plasare de personal Manpower. Din partea AJOFM Timis va participa o echipa condusa de catre domnul Adrian Anghel, seful Agentiei Municipale de Ocupare a Fortei de Munca Timisoara, iar din partea firmei Manpower va participa doamna Adriana Blagoiev, branch manager.

Modulul este prevazut în vederea familiarizarii tinerilor cu diversi actori care ofera servicii în domeniul integrarii profesionale. Temele vor fi prezentate într-o maniera simpla, prezentându-se informatii de baza si diverse alternative, pe care tinerii le pot folosi în momentul în care vor dori sa-si caute un loc de munca. 'Obiectivul acestui modul se refera la facilitarea întâlnirii între elevi si diversi actori de pe piata muncii, în vederea sustinerii unui proces de cunoastere reciproca a partilor implicate. Totodata ne-am propus si sa contribuim la depasirea unor bariere si a unor dificultati de comunicare, pe care le-am sesizat în rândul tinerilor marginalizati social', Agneta Irhazy, coordonator proiect.

Informatii suplimentare: Tel: 498869, 494006, E-mail: apeltm@ngo.ro, pesoana de contact: Mihaela Vetan, coordonator APEL Timisoara

 

  Top
 

Organizatia Studentilor din Universitatea Timisoara - StudentFest
Data desfasurarii: 5 - 11 mai

În cateva cuvinte, este o provocare. StudentFest spune totul despre optimism. Este un eveniment unic, generat de oameni, idei si traditie, unde totul, bun sau rau, are o justificare atât de simpla încât surprinde: e studentesc.

Organizatia Studentilor din Universitatea Timisoara (OSUT) - fondata în 1990, cea mai reprezentativa organizatie de tip sindical din Universitatea de Vest din Timisoara, membra a Aliantei Nationale a Organizatiilor Studentesti din România (ANOSR) si partenera a European Youth Card Association Romania în distribuirea cardurilor Euro<26 - a demarat organizarea acestui festival international studentesc de arta în anul 1992, când miscarile studentesti de orice natura nu erau puternice.

StudentFest vine în întampinarea tânarului artist, oferindu-i atât un cadru de manifestare propice, cât si posibilitatea de a se întâlni si schimba impresii cu invitatii speciali ai festivalului, precum si cu studenti din alte centre universitare din tara si strainatate. Pe perioda festivalului tuturor participantilor li se asigura cazare si masa. Povestea StudentFest se scrie prin povestea fiecaruia dintre cei care, într-un fel sau altul, au trecut prin Fest - ca participant, invitat, public, organizator - sau l-au trait. Totul într-un amestec viu: arte plastice, teatru, arhitectura, uneori film, alteori fotografie, literatura, dans contemporan, dar întotdeauna muzica; sectiuni unite de tema specifica a fiecarei editii. Iar intrarea la toate actiunile din cadrul festivalului StudentFest este libera

În 1992, totul a început de la Punctul 8, pentru ca apoi studentii sa iasa în Strada si sa spuna Nu kitsch-ului. Asa a fost aratata EstEtica artei studentesti si festivalul a intrat în Normal, pastrând, totusi, nonconformismul. Tineri si nelinistiT, adunati din cele Doua puncte cardinale, studentii, prin arta lor, au facut o 999 Introducere în lumea noua. Stai?!... e firesc ca, dupa zece ani, arta tânara sa iasa din nou la SupraFata, pentru ca apoi sa-si regaseasca intimitatea Inside si sa surprinda spiritul timpului - Zeitgeist... si Dependenta care ne da dreptul sa spunem Esti liber sa faci ce îti zicem noi!… Pentru ca noi ne-am gasit, în 2005, o Identitate. În 2006, luam în discutie noul val, noul curent si adaptabilitatea societatii contemporane la variabila ‘Timp’ si la succesiunea continua de schimbari la care, vrem, nu vrem, suntem cu totii supusi. Cu alte cuvinte, Flux.

Informatii suplimentare: Website: www.studentfest.ro, Tel: 0722 984524, E-mail: vlad@osut.ro, persoana de contact: Vlad Petcu

 

  Top
 

Fundatia Rudolf Walther – Filiala din Timisoara - Activitati educative si recreative
Data desfasurarii: mai

Fundatia Rudolf Walther – Filiala din Timisoara continua si în luna mai derularea de activitati educative si recreative având ca scop dezvoltarea orizontului de cunoastere al copiilor. Astfel, activitatile cele mai importante ale lunii mai sunt:
- 1 mai – sarbatorirea zilei de 1 Mai – jocuri si servire de mici în aer liber
- 2 mai – excursie la Garâna
- 6 mai – vizita reprezentantilor organizatiei ‘Les Enfants de Recas’ Lyon Franta în Satul de copii Rudolf Walther Timisoara si la Casa Tinerilor în vederea stimularii comunicarii dintre copiii români si cei francezi
- 14 mai – ‘Ziua Mamei la catolici’ – Muzeul satului – copiii din cadrul Satului de copii Rudolf Walther Timisoara vor participa la manifestare, la invitatia Clubului Femeilor Crestin Democrate Timis
- aprilie – mai – expozitie de icoane si patrafire realizate de copiii de la Cercul de arte frumoase din Satul de copii Rudolf Walther – Casa de Cultura Faget; la deschidere au participat: protopopul Bujor Pacurar, preotul Ioan Jurj si directorul Casei de cultura Faget, Ion Oltean; micii artisti expun aici 40 de icoane si 16 patrafire ca omagiu adus naturii prin pictarea unui copac personaj reprezentativ pentru fiecare din ei
- mai – ‘Cântecele Învierii’ – Luncani - manifestare corala cu caracter religios cu participarea preasfintiei sale episcop vicar al Mitropoliei Banatului Paisie - copiii Fundatiei Rudolf Walther – Filiala din Timisoara expun aici icoane
- mai – decernarea Bursei A.S. – elevii cu rezultate foarte bune la învatatura sunt recompensati de Fundatia Rudolf Walther printr-o bursa constând într-o suma de bani acordata lunar si cuprinsa între 10 si 20 euro
- mai – activitati de timp liber - cercuri de arte frumoase, limba spaniola, limba germana, fotbal, patiserie, arta culinara, coafura, mecanica auto; vizionari de filme; iesiri în oras.

Informatii suplimentare: Str. Rudolf Walther nr. 1

 

  Top
 

AIESEC - Premii pentru atitudine
Data desfasurarii: 23 mai (data limita pentru înscriere: 14 mai, ora 20.00)

Scopul proiectului: Promovarea, recunoasterea si recompensarea în rândul studentilor a urmatoarelor atitudini si comportamente, factori de succes în viata personala si profesionala:
- Lucrul în echipa
- Inovatie
- Leadership
- Initiativa.

Decrierea proiectului
I. Promovarea si prezentarea atitudinilor si comportamentelor prin intermediul:
- Sesiunilor informative pentru fiecare categorie
- Mediilor de promovare: printuri, internet, presa scrisa si radio
II. Studentii care considera ca au dezvoltata una din aceste calitati sunt încurajati sa aplice pentru acordarea unui premiu pentru acea categorie.
Aplicantii vor trece printr-un proces de selectie desfasurat de AIESEC împreuna cu compania partenera. Premiantii vor fi recompensati cu 200 euro si participarea la un training.
III. Eveniment cu tema ‘E atitudinea importanta?’ unde vor fi prezenti reprezentanti ai companiilor partnere care vor dezbate acest subiect si în care vor fi anuntati premiantii pentru fiecare categorie.
IV. Training de o zi cu cei mai buni 15 aplicanti pentru a dezvolta si pune în valoare calitatile acestora.

Acest proiect se adreseaza studentilor de la Facultatea de Stiinte Economice.

Programul sesiunilor informative:
5 mai, 10-12 în 106. Tema: Lucrul în echipa si Inovatie, sustinut de Alcatel
5 mai, 12-13 în D02. Tema: Initiativa, sustinut de Quadrant Amroq Beverages
9 mai. Tema: Lucrul în echipa si Inovatie, sustinut de Alcatel
10 mai, 16-18 în P02. Tema: Leadership, sustinut de Delphi
12 mai, 16-18 în P02. Tema: Leadership, sustinut de Delphi.

Termenul limita pentru trimiterea formularului de aplicare pentru o categorie: 14 mai, ora 20.00. Selectia aplicantilor: 15-22 mai. Evenimentul din 23 mai va cuprinde:
- Discutie pe tema ‘E atitudinea importanta?’
- Anuntarea câstigatorilor.

Informatii suplimentare: Tel: 0727 708665, E-mail: dan.rosca@aiesec.ro, Website: http://www.aiesectm.ro, persoana de contact: Daniel Rosca, presedinte

 

  Top
 

Centrul Regional de Integrare Sociala si Dezvoltare Umana Areopagus - Continuitate si Schimbare în Procesul Tranzitiei, A doua Conferinta Internationala de Psihoterapie Familiala si Practica Sistemica
Data desfasurarii: noiembrie (data limita pentru înscriere: 15 mai)

Centrul Regional de Integrare Sociala si Dezvoltare Umana Areopagus organizeaza A doua Conferinta Internationala de Psihoterapie Familiala si Practica Sistemica, care va avea loc în perioada 23 – 25 noiembrie 2006, la Timisoara.

Conferinta urmareste extinderea si promovarea relevantei gândirii sistemice în domeniul psihoterapiei familiale, psihologiei clinice, practicii medicale, asistentei sociale, precum si în domeniul politic, educational si organizational.

Co-organizatori: Universitatea de Medicina ‘Victor Babes’, Universitatea de Vest Timisoara, Serviciul de Sanatate Publica, Prefectura Judetului Timis, Primaria Timisoara.

Pâna în prezent au confirmat participarea la conferinta personalitati de marca ale gândirii sistemice europene cum ar fi: Hugh Jenkins (London Institute of Psychiatry), Dr. Noga Nabarro (Director of SHINUI: Israel Institute for Systemic Studies, Family, Personal & Organizational Change), Tamas Kurimay (Ungaria), Piroska Komlosi (Ungaria) si altii.

Plenare si workshop-uri: Puteti trimite titlul si rezumatul lucrarilor pana la data de 15 mai 2006 pentru urmatoarele domenii:
· Continuitate si schimbare în terapia familiala si de cuplu
· Continuitate si schimbare în psihopatologie
· Continuitate si schimbare în domeniul practicii medicale si asistentei sociale
· Continuitate si schimbare în organizatii, comunitate, societate
· Continuitate si schimbare în domeniul politic, economic, social, etc.

Informatii suplimentare: Telefon: 49481, E-mail: office@areopagus.ro, Website: www.areopagus.ro

 

  Top
 

Centrul de Asistenta Rurala - Finalizarea Campaniei 1% ‘Un leu pentru satul tau’ / Lansarea Campaniei 2% ‘Pastreaza vii satele României!’
Data desfasurarii: mai

În anul 2005, prin campania 1% ‘Un leu pentru satul tau’, Centrul de Asistenta Rurala propunea contribuabililor sa directioneze 1% din venitul lor pentru proiectul 'Îmbunatatirea conditiilor igienico-sanitare la Scoala Generala din satul Silagiu', propus de Scoala Generala din localitatea Buzias, sat Silagiu, care se afla într-o conditie precara si pentru care proiectul propunea lucrari de amenajare urgente. Reprezentanti ai comunitatii - profesori si parinti - doreau sa contribuie cu munca voluntara, iar partenerul principal al proiectului, Primaria Buzias, a contribuit la proiect în natura si în bani. Contributia comunitatii a fost în valoare de 29,000,000 ROL. Suma necesara realizarii proiectului a fost de 31.890.000 ROL.

În cadrul campaniei, în perioada 22 aprilie - 23 mai 2005, în parcarea supermarketului Billa din zona Circumvalatiunii, Centrul de Asistenta Rurala a atras atentia trecatorilor asupra campaniei 1% 'Un leu pentru satul tau', printr-un mash de pânza (38m2). De asemenea, în perioada 3 - 15 mai, în parteneriat cu Focus Vest/Ziua de Vest si Radio Timisoara au fost difuzate afisul campaniei si un spot radio.

În ciuda eforturilor CAR de a populariza mecanismul 1% si de a determina oamenii sa contribuie la realizarea acestui proiect, suma strânsa în urma campaniei a fost de 4.359.000 ROL, valoare foarte mica pentru nevoile stringente ale scolarilor din Silagiu. Astfel, proiectul a ramas fara posibilitati de a se realiza, iar elevii asteapta anul acesta o mâna de ajutor din partea celor ce pot sa îi sprijine prin mecanismul 2%.

Dorind sa sporeasca implicarea oamenilor în a solutiona problemele si a fi activi în viata sociala a comunitatilor rurale, Centrul de Asistenta Rurala lanseaza Campania 2% 'Pastreaza vii satele României!'

Obiectivele Campaniei sunt:
- Atragerea de fonduri necesare pentru a finanta proiectul Scolii Generale din satul Silagiu, prin intermediului mecanismului 2%
- Implicarea activa a oamenilor în viata comunitatii rurale
- Sensibilizarea orasenilor la problematica satelor României
- Popularizarea mecanismului 2% în rândul celor ce realizeaza venituri.

Datele Campaniei 2% 'Pastreaza vii satele României!':
Centrul de Asistenta Rurala
300543 Timisoara, P-ta Istria nr. 6
Tel: 0256 492493, 221470, 0356 401185, 401186
Fax: 0256 221469
E-mail: info@rural-center.org
Web: www.rural-center.org, www.1leu.ro

 

  Top
 

Fundatia Serviciilor Sociale Bethany – Curs lucrator social
Data desfasurarii: mai

Fundatia Serviciilor Sociale Bethany din Timisoara este o organizatie non-profit, bazata pe principii crestine, care ofera, din anul 1991, servicii sociale în domeniul protectiei copilului si promoveaza practici profesioniste în asistenta sociala. Din anul 1992 pâna în prezent, Fundatia Bethany a organizat 16 cursuri de lucratori sociali si au fost calificate 514 persoane. Fundatia Serviciilor Sociale Bethany este autorizata ca furnizor de formare profesionala de catre Consiliul National de Formare Profesionala a Adultilor sa organizeze cursul de lucrator social.

Fundatia Serviciilor Sociale Bethany demareaza un nou curs de lucratori sociali, raspunzând nevoii de calificare a persoanelor care lucreaza în domeniul asistentei sociale, la nivelul comunitatilor rurale. Cursul are o durata de 6 luni si costa 180 euro, platibili în trei rate.

Informatii suplimentare: Tel: 499431, 0356 401984, 0356 401985, E-mail: ani@bethany.ro, persoana de contact: Annemarie Sokol

 

  Top
 

Centrul Euroregional pentru Democratie - Forum pentru Consiliile Consultative de Cartier www.ccc.ecomunicare.ro
Data desfasurarii: mai

Centrul Euroregional pentru Democratie ofera cetatenilor municipiului Timisoara posibilitatea de a-si exprima punctele de vedere cu privire la problemele cartierului în care locuiesc, prin intermediului forumului special realizat www.ccc.ecomunicare.ro.

Forumul are o sectiune generala, unde se pot dezbate probleme cu caracter general, si câte o sectiune dedicata fiecaruia din cele 12 Consiliilor Consultative de Cartier înfiintate pâna în prezent. În acest sens, cetatenii care identifica o problema a cartierului sau doresc sa dezbata împreuna cu alti timisoreni anumite subiecte de interes general, o pot face prin simpla accesare a adresei mai sus mentionate.

Totodata, cetatenii care doresc sa participe activ la rezolvarea anumitor probleme ale comunitatii sau ale cartierului în care locuiesc o pot face si prin participarea la întâlnirile cu membrii consiliului consultativ al cartierului, ce se organizeaza de regula la scoala din cartier. Datele de contact ale reprezentantilor consiliilor consultative de cartier figureaza pe forum.

Aceasta activitate are loc în cadrul proiectului Pro communitas – realizat cu sprijinul UNIUNII EUROPENE prin Programul Phare 2003 – Consolidarea Societatii Civile în România.

Informatii suplimentare: Tel: 221471 sau 221472, E-mail: vgherhes@regionalnet.org, persoana de contact: Vasile Gherhes, manager proiect

 

  Top
 

Asociatia Free Minds - Calea spre Europa. Punti de tineret pentru un viitor comun
Data desfasurarii: mai

Asociatia Free Minds din Timisoara, în parteneriat cu Charity Association Panonija Novi-Sad (Serbia-Montenegru), va derula în perioada aprilie – septembrie 2006 proiectul intitulat Calea spre Europa. Punti de tineret pentru un viitor comun.

Finantat de catre Balkan Trust for Democracy (German Marshall Fund, Mott Foundation si USAID – Agentia pentru Dezvoltare Internationala a Statelor Unite), proiectul are ca scop dezvoltarea cooperarii transfrontaliere în rândul tinerilor studenti, membri ai organizatiilor neguvernamentale din partea româna si sârba a Euroregiunii Dunare-Cris-Mures-Tisa (DKMT).

Pe parcursul a cinci sesiuni de lucru (4 în Timisoara si una în Novi-Sad), desfasurate în lunile mai – septembrie 2006, participantii vor fi familiarizati cu principalele institutii, idei si proiecte ale cooperarii transfrontaliere, privite din perspectiva nationala, regionala sau euroregionala. De asemenea, sesiunile vor cuprinde traininguri de specialitate privind managmentul organizatiilor non-guvernamentale – managment strategic si planificare, marketing si relatii publice pentru ONG-uri, fund-raising si project design.

Informatii suplimentare: Tel: 0743 545644, E-mail: office@freeminds.ro, persoana de contact: Dan Nicolaescu, project manager

 

  Top
 

Fundatia Pentru Voi - Mai putin de 1% din persoanele cu dizabilitati de dezvoltare au un loc de munca!
Data desfasurarii: mai

Pentru persoanele cu dizabilitati de intelect, situatia privind angajarea în munca este deosebit de grava în România. Potentialul lucrativ al persoanelor cu dizabilitati intelectuale este neglijat aproape în totalitate. Procentul celor care lucreaza este sub 1%.

Totusi, exista si modele de buna practica în acest domeniu: În România, sistemul de angajare asistata a fost introdus de Fundatia Pentru Voi din Timisoara în 1999. Actualmente si alte ONG-uri, putine însa, îl practica. Din pacate numarul persoanelor care beneficiaza de aceste programe este foarte limitat, angajarea asistata practicându-se pe scara redusa în câteva orase si fara suportul legislativ necesar.

Fundatia Pentru Voi va implementa anul acesta un proiect ce promoveaza angajarea sprijinita a persoanelor cu dizabilitati, proiect finantat de Initiativa pentru Sanatate Mintala a Institutului pentru o Societate Deschisa Budapesta.

Prin acest proiect, Fundatia Pentru Voi va continua activitatea de anul trecut, care s-a materializat în lansarea la nivel national si european în Parlamentul European si la Comisia Europeana a Raportului Accesul la educatie si munca pentru persoanele cu dizabilitati intelectuale în România elaborat de Institutul pentru o Societate Deschisa din Budapesta. Dorim sa folosim informatiile si recomandarile Raportului pentru crearea de noi servicii care sa raspunda nevoilor identificate.

Obiectivele proiectului sunt:
· Crearea si promovarea unui plan realist de actiune la nivel national pentru angajarea persoanelor cu dizabilitati de dezvoltare
· Dezvoltarea serviciilor de angajare sprijinita oferite de Pentru Voi (noi abordari si proceduri de lucru, cursuri de formare)
· Diseminarea cunostintelor despre angajarea persoanelor cu dizabilitati intelectuale (prin doua sesiuni de instruire si distribuirea unei brosuri).

Noul proiect este o continuare a ceea ce s-a facut pâna în prezent, încercam sa folosim experienta acumulata pentru a propune o politica nationala coerenta în acest domeniu. Pe baza obstacolelor pe care le-am identificat, vom propune modificari legislative care sa favorizeze dezvoltarea angajarii sprijinite. Deoarece un obstacol principal este lipsa cunostintelor si a personalului specializat în domeniu, vom organiza 2 sesiuni de formare profesionala.

Informatii suplimentare: Fundatia Pentru Voi, Telefon: 228062, 0356 421216, Website: www.pentruvoi.ro

 

  Top
 

Serviciul de Formare-Integrare Profesionala – APEL Timisoara - O sansa pentru fiecare
Data desfasurarii: mai

In luna aprilie a avut loc demararea proiectului 'O sansa pentru fiecare', proiect organizat de catre Serviciul de Formare-Integrare Profesionala – APEL Timisoara, în perioada aprilie-mai 2006.

În vederea sustinerii tinerilor în eforturile lor de a trece de la viata de elev la realitatile dure ale pietei muncii, Serviciul APEL a gândit dezvoltarea unui program non-formal de informare si orientare profesionala. Proiectul se adreseaza unui numar de peste 80 de tineri cu risc de marginalizare pe piata muncii, elevi în ultimul an de studiu la Scoala Profesionala 'Gheorghe Atanasiu' Timisoara.

Programul 'O sansa pentru fiecare' este prevazut a se desfasura în trei etape, concepute în vederea familiarizarii tinerilor cu diversi actori implicati în procesul de integrare profesionala. În acest sens, întâlnirile vor fi organizate astfel:
Internetul si cariera mea - prevede utilizarea internetului ca instrument în managementului carierei
Cum pot sa ma angajez în Timisoara? – se prevede organizarea unor întâlniri cu reprezentanti ai AJOFM Timis si ai firmei de recrutare si plasare de personal - Manpower
Expeditie la...firma – presupune cunoasterea directa a modului în care este organizat un loc de munca. În acest sens, vor fi organizate vizite la 7 firme din Timisoara.

Partenerii Serviciului APEL pentru proiectul O sansa pentru fiecare sunt: Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Timis, Inspectoratul Scolar Judetean Timis, Fundatia Judeteana pentru Tineret Timis si Scoala Profesionala 'Gheorghe Atanasiu' Timisoara. Partener media al proiectului este Postul de Radio Timisoara. Serviciul de Formare-Integrare Profesionala – APEL este un proiect sustinut de Unidea, Fundatie a Bancii UniCredit Italia, si actioneaza pentru re/integrarea activa pe piata muncii a tinerilor aflati în dificultate (proveniti din institutiile de protectie, din strada etc.), oferind servicii de informare si consiliere profesionala si mediere în munca, unui numar de 170 de tineri, anual.

Informatii suplimentare: Tel. 498869, 494006, E-mail: apeltm@ngo.ro. Persoana de contact: Mihaela Vetan, coordonator

 

  Top
 

Liga PRO EUROPA – Servicii pentru victimele abuzurilor comise de autoritati
Data desfasurarii: lunea/miercurea

Persoanele care sunt victimele abuzurilor comise de autoritati prin încalcarea drepturilor lor prevazute de Constitutia României si tratatele internationale în domeniul drepturilor omului si minoritatilor ratificate de România se pot adresa Biroului pentru Drepturile Omului al Ligii PRO EUROPA din Timisoara, în zilele de luni si miercuri între orele 17 - 20. Aceste abuzuri trebuie sa fie relativ recente (cu posibilitatea actiunii în justitie ori sa existe pe rol un proces sau cazuri cu solutii definitive comunicate de mai putin de 6 luni).

Informatii suplimentare: Str. Victor Babes nr. 10 A, Telefon: 0721 192595, persoana de contact: Toth Erika, Monitor local Timis, Liga Pro Europa

 

  Top
 

Fundatia Serviciilor Sociale Bethany - Proiectul 'adopta.ro' la final
Data desfasurarii:

Proiectul adopta.ro, finantat de World Learning, derulat în cadrul programului ChildNet finantat de Agentia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internationala (U.S.A.I.D.) în parteneriat cu Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului (A.N.P.D.C.), implementat de catre Fundatia Serviciilor Sociale Bethany, s-a încheiat la sfârsitul lunii martie 2006.

Proiectul s-a derulat în 10 judete din tara: Bacau, Calarasi, Cluj, Constanta, Dolj, Iasi, Maramures, Prahova, Suceava si Timis, în perioada octombrie 2004 – martie 2006, în parteneriat cu Directiile Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului.

Proiectul a urmarit promovarea adoptiei interne prin: oferirea de asistenta tehnica si cursuri de pregatire a specialistilor care lucreaza în protectia copilului, campanii de promovare si de recrutare la nivelul fiecarui judet selectat, programe de pregatire pentru familiile potential adoptatoare si grupuri de suport destinate familiilor care au adoptat deja.

Beneficiarii acestui proiect au fost specialistii serviciului de adoptie, copiii al caror plan individualizat de protectie are ca finalitate adoptia interna, familiile adoptatoare, copiii adoptati si comunitatea din fiecare judet selectat. În acest sens, la nivelul judetului Timis la cursurile de pregatire pentru specialistii din domeniul protectiei copilului au participat 40 de persoane, 52 de familii au urmat programul de pregatite în vederea adoptiei, 84 de familii au participat la grupurile suport organizate lunar, s-a continuat traditia în desfaturarea “Saptamânii adoptiei”, campanie de promovare a adoptiei la nivelul judetului.

Fundatia Serviciilor Sociale Bethany multumeste partenerului sau, Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Timis pentru colaborare si spera ca acest proiect a contribuit la formarea unei culturi pro-adoptie si a unei atitudini mai deschise a timisorenilor fata de acest subiect sensibil: adoptia.

Informatii suplimentare: www.adopta.ro

 

  Top
 

Asociatia Free Minds Timisoara

Asociatia Free Minds este o organizatie nonguvernamentala, nonprofit, înregistrata legal în România în anul 1999. Ea îsi propune sa promoveze ideile democratiei liberale, prin contributia membrilor sai, interesati sa învete, sa aplice si sa raspândeasca aceste valori la nivel local, regional si international.

Scopurile Asociatiei Free Minds sunt:
- Sa promoveze si sa raspândeasca valorile democratiei
- Sa colaboreze, facând schimb de informatii si opinii, cu organizatii similare
- Sa promoveze ideile interculturalitatii si integrarii europene.

Asociatia Free Minds si-a început existenta prin organizarea unor actiuni de tineret, apoi si-a extins preocuparile catre sfera politicilor publice si a cooperarii transfrontaliere din Euroregiunea Dunare-Cris-Mures-Tisa (DKMT).

Principalele domenii de activitate a Asociatiei sunt:
a) Organizeaza conferinte, seminare, mese rotunde, menite sa înlesneasca schimbul de experienta
b) Editeaza diferite publicatii si materiale de informare cetateneasca
c) Participa la manifestari locale, regionale si internationale organizate de alte asociatii si ONG-uri.

În prezent, Free Minds, în parteneriat cu Charity Association Panonija din Novi-Sad (Serbia-Montenegru), deruleaza proiectul intitulat Calea spre Europa. Punti de tineret pentru un viitor comun. (Way to Europe. Youth Bridges for a Common Future). Finantat de catre Balkan Trust for Democracy (German Marshall Fund, Mott Foundation si USAID – Agentia pentru Dezvoltare Internationala a Statelor Unite), proiectul are ca scop dezvoltarea cooperarii transfrontaliere in rândul tinerilor studenti, membrii ai organizatiilor neguvernamentale din partea româna si sârba a Euroregiunii DKMT.

Contact: Str. Avram Imbroane nr. 7, et. VI, Tel/Fax: 0256 207220 Fax: 0356 811508, E-mail: freeminds@email.ro, office@freeminds.ro, Website: www.freeminds.ro

 

  Top
 

Hotarâri ale Consiliului Local
Data desfasurarii: aprilie

O parte din hotarârile lunii aprilie vizeaza participarea Consiliului Local în proiecte ale organizatiilor neguvernamentale din Timisoara:

- În calitate de sustinator financiar al proiectelor
‘Editarea Revistei Pretext’, sustinut de Asociatia de Cercetari Social Politice Dynamis în perioada aprilie - mai 2006
‘Tinerii si Piata Muncii din Timisoara’, organizat de Fundatia Parada în perioada aprilie - mai 2006
‘Editarea si tiparirea revistei de cultura, literatura si arta Rostirea Româneasca’, sustinut de Fundatia Culturala ‘Rostirea Româneasca’ în perioada ianuarie - decembrie 2006
‘Festivalul International de Teatru în limba engleza pentru adolescenti’, organizat de Asociatia AT4T în perioada 16 - 21 aprilie 2006
‘Împreuna pentru transparenta’, organizat de Fundatia Vest pentru Jurnalism în perioada ianuarie - iunie 2006
‘Integrare Europeana prin muzica’, organizat de Fundatia Culturala First în perioada 1 martie - 15 decembrie 2006
'Timisoara Citeste Timisoara', organizat de Fundatia a Treia Europa
'Timisoara - oras antidrog', organizat de SCOP
Servicii Socio-Culturale Comunitare, organizat de Asociatia PRO IMPACT 21 Timisoara
Performance în Timisoara, organizat de Fundatia Timisoara 89
‘Administratia publica locala - Ghid de utilizare’, organizat de Asociatia Pro Democratia
‘Contributia Romilor la Muzica Europeana’, organizat de Institutul Intercultural Timisoara
‘Comemorarea a 50 de ani de la Miscarile Studentesti Anticomuniste', organizat de Asociatia Fostilor Detinuti Politici, Timisoara

- În calitate de co-organizator al evenimentelor
‘Zilele maghiare banatene’, organizat de Asociatia Femeilor Maghiare din Timisoara în perioada 28 aprilie - 7 mai 2006
‘Conferinta de schimb cultural international’, organizat de A.I.E.S.E.C. Timisoara în perioada 28 aprilie - 4 mai 2006
‘Festivalul International de Arta STUDENTFEST, ed. XV-a’, organizat de Organizatia Studentilor Universitatea Timisoara în perioada martie - iunie 2006
Simpozionul International Tinerii si Cercetarea Multidisciplinara, organizat de Asociatia pentru Cercetare Multidisciplinara din Zona de Vest a României
Expozitia Filatelica Ziua Europei, organizat de Asociatia Filatelica Timisoara
‘Festivalul Copiilor din Zona Iosefin’, organizat de Asociatia Medicala Christiana
‘Pantheon Banatean – Academicienii’, organizat de Asociatia Culturala Constantin Brâncusi
‘Gala Voluntarilor’, organizat de Fundatia Serviciilor Sociale Bethany
‘Ziua Portilor Deschise’, organizat de FALT
‘Cu tineri, despre tineri, pentru tineri’, organizat de Institutul Intercultural Timisoara.

- În calitate de sustinator al proiectului
Campania 'Tu poti darui fericire’, realizat de Asociatia Medicala Crestina Christiana în perioada martie - decembrie 2006.

Website: www.primariatm.ro, persoana de contact: Adrian Schiffbeck, consilier

 

  Top
 

Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile (FDSC) - Formare de Formatori (TOT) în dezvoltarea abilitatilor de viata ('lifeskills')

Programul TOT în dezvoltarea abilitatilor de viata ('lifeskills') este organizat în cadrul proiectului Children And Youth As Builders Of Civil Society derulat de catre FDSC în parteneriat cu International Child Development Initiatives (ICDI) din Olanda si finantat de Ministerul Afacerilor Externe din Olanda prin programul MATRA

Proiectul îsi propune sa dezvolte abilitatile de viata ('life skills') ale tinerilor si copiilor cu vârste cuprinse între 7 si 20 de ani din România în scopul pregatirii lor de a se implica activ la nivelul comunitatilor în care traiesc. Metodologia proiectului va fi axata pe abordari specifice în domeniul protectiei copilului si va presupune instruirea reprezentantilor organizatiilor non-guvernamentale si ai institutiilor statului care lucreaza cu copii sau tineri. Proiectul îsi propune crearea unui grup de formatori la nivel national si dezvoltarea unui set de manuale (materiale) de instruire în sfera dezvoltarii abilitatilor de viata pentru copii. În cadrul proiectului aproximativ 50 de organizatii non-guvernamentale si institutii de învatamânt vor beneficia de programe de instruire si de micro-finantari în vederea dezvoltarii de proiecte la nivel local

Programul TOT se adreseaza reprezentantilor organizatiilor non-guvernamentale care sunt implicate în activitati adresate copiilor sau tinerilor, precum si persoanelor care activeaza în cadrul institutiilor de învatamânt. Programul va avea durata de 24 luni, va fi structurat în 6 module de instruire cu o durata de doua zile si jumatate fiecare si va include sustinerea de catre formatori a unor sesiuni de instruire.

Un numar de cincisprezece persoane vor fi selectate pentru a face parte din programul formare de formatori. Selectia candidatilor va avea în vedere urmatoarele criterii:
- candidatii trebuie sa aiba experienta în conceperea, livrarea si evaluarea unei sesiuni de instruire
- candidatii trebuie sa fie implicati într-o organizatie publica sau privata (organizatie non-guvernamentala, scoala, inspectorat scolar) în activitati adresate copiilor si/sau tinerilor sau sa faca parte dintr-o organizatie care deruleaza activitati cu si pentru copii/tineri
- candidatii vor trebui sa participe la toate sesiunile de formare si la toate activitatile impuse de program pe toata durata sa, si anume: sustinerea sesiunilor de instruire impuse de program, instruire si asistenta tehnica pentru organizatiile care vor dezvolta proiecte ce vizeaza abilitatile de viata.

Aplicatia candidatilor va cuprinde CV-ul, o scrisoare de motivatie de maximum o pagina si o scrisoare din partea organizatiei prin care este sprijinita aplicatia candidatului si implicarea acestuia în activitatile derulate în cadrul programului.

Data limita pentru trimiterea aplicatiilor este 12 Mai 2006.

Informatii suplimentare: Tel: 021 3100177, E-mail: dianab@fdsc.ro, persoana de contact: Diana Berceanu

 

  Top
 

Autoritatea Nationala pentru Tineret - Concursul National de Proiecte de Tineret – 2006

În perioada 10 mai - 5 iunie, Autoritatea Nationala pentru Tineret organizeaza ‘Concursul National de Proiecte de Tineret – 2006’. Perioada de depunere a proiectelor este 10 mai - 17 mai 2006. Proiectele trebuie sa se deruleze în perioada 15 iunie - 5 noiembrie 2006. Tema concursului este: ‘Campanie pentru stimularea participarii tinerilor la viata societatii’. Concursul se adreseaza structurilor asociative pentru Tineret.

Informatii suplimentare: Website: www.e-tineret.ro

 

  Top
 

Comisia Europeana - Programul de Vecinatate România – Serbia si Muntenegru 2004 - 2006

Aria eligibila:
Pentru România: judetele Mehedinti, Caras-Severin, Timis
Pentru Serbia si Muntenegru: districtele Severno-Banatski (Banatul de Nord), Srednje- Banatski (Banatul Central), Juzno-Banatski (Banatul de Sud), Branicevski si Borski

Prioritati si masuri
Prioritatea 1 Dezvoltare economica si sociala
• Masura 1: Sprijin pentru cooperarea în domeniul afacerilor si agriculturii
• Masura 2: Cooperarea între serviciile publice locale
• Masura 3: Sprijin pentru dezvoltarea infrastructurii locale de mici dimensiuni în domeniul mediului si transportului
• Masura 4: Cooperarea în dezvoltarea turismului
Prioritatea 2 People-to-People Actions
• Masura 1: Fondul Comun al Proiectelor Mici

Beneficiarii eligibili ai proiectelor:
• Proiect 2004/016-943.01.01 – agentii locale; camere de comert si agentii de dezvoltare; agentii ale autoritatilor locale pentru sprijinirea agriculturii; ONG–uri agricole; colegii agricole si institutii de instruire; companii si institutii publice locale de gestionare a resurselor de apa, de prevenire a inundatiilor si protejare a râurilor; pompierii si servicii de urgenta; organizatii de dezvoltare regionala; organizatii publice de protectie a mediului; institutii publice de gestionare a apelor si prevenire a inundatiilor responsabile de managementul protectiei zonelor naturale si a parcurilor nationale; autoritati turistice de natura non comerciala; muzee; organizatii pentru promovarea istoriei si culturii; parcuri naturale; organizatii de conservare a naturii si animalelor salbatice
• Proiect 2004/016-943.01.02 – organizatii non profit si ONG-uri; organizatii locale, municipalitati si autoritati regionale; organizatii coordonate de municipalitati si consilii judetene; organizatii aflate în subordinea sau gestionate de autoritatile de protectie a mediului; camere de comert; institutii de cercetare si educatie; fundatii; asociatii, societati culturale sau sportive non profit; autoritati ale administratiei publice; asociatii profesionale; autoritati ale parcurilor si rezervatiilor naturale, autoritati de management a
zonelor protejate, agentii de dezvoltare regionale sau judetene.

Data limita pentru depunerea propunerilor: 10 iulie 2006, ora 16.00.

Informatii suplimentare: Biroul Regional CBC Timisoara, Str. Proclamatia de la Timisoara nr. 5, Tel: 0356 426360, Fax: 0356 426361, E-mail: office.cbc@adrvest.ro, Website: www.mie.ro

 

  Top
 
 
 
Titlul proiectului: Pro comunitas - Finantat prin Programul Phare 2003 Consolidarea Societatii Civile in Romania
Editor: Centrul Euroregional pentru Democratie (agendaong@regionalnet.org)

*Continutul acestui material nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Uniunii Europene
 

Centrul Euroregional pentru Democratie
Semenic nr. 10, 300035 Timisoara, Romania
Tel.: +40 (256) 221 471
Fax: +40 (256) 436 663

www.regionalnet.org

Pentru abonare dati click aici!
Pentru dezabonare dati click aici!