fd
cauta in site
 
ds

Promovarea culturii civice, in mediul rural, de catre liceeni (2008-2009)

„Promovarea culturii civice, in mediul rural, de catre liceeni” a fost una dintre initiativele de succes care au figurat in portofoliul proiectelor implementate de Centrul Euroregional pentru Democratie, in perioada 2008 – 2009.

Initiativa, finantata din fonduri PHARE 2006, a avut ca scop dezvoltarea capacitatii liceelor din Periam, Peciu Nou, Dudestii Vechi (judetul Timis), Anina (judetul Caras-Severin) si Santana (judetul Arad), de a derula actiuni de aplicare a valorilor democratice moderne. In acest sens, activitatile proiectului au fost grupate pe trei module cheie: doua sesiuni de formare multiplicatori, pe tema Civismului participativ si a Civismului multicultural; o competitie de promovare a comportamentului civic, compusa din doua sectiuni - organizarea unei campanii (pe tema ajutorarii varstnicilor, incluziunii copiilor marginalizati sau o campanie electorala pentru desemnarea primarului elevilor) si sarbatorirea unui eveniment international; crearea unui site web, in fiecare liceu, cu ajutorul caruia atat participantii la activitatile de practica democratica, cat si alte persoane interesate au putut urmari actiunile derulate de echipele inscrise in concurs.

Proiectul a indus schimbari notabile in ceea ce priveste atitudinea participantilor fata de educatia pentru cetatenie democratica. Pe de o parte, profesorii coordonatori au inteles beneficiile exercitiilor practice si au decis sa continue transmiterea notiunilor de educatie civica, in maniera interactiva, deprinsa in timpul sesiunilor de formare. Pe de alta parte, elevii s-au familiarizat cu munca in echipa si s-au angajat sa continue initiativele incepute pe fondul prezentului proiect.

Unul din argumentele majore care pot fi invocate in sprijinul acestei aprecieri, se refera la activitatile derulate de cele cinci echipe, in contextul competitiei organizate prin proiect.

Echipa Liceului „Mathias Hammer” din Anina s-a distins prin campania de incluziune a copiilor marginalizati – „Ajuta copiii din Centrul de Zi, Anina!”. Evenimentul a fost o reusita atat datorita resurselor materiale si financiare, colectate pentru copiii din Centrul de Zi (65 de persoane au donat bunuri si bani), cat si datorita participantilor pe care echipa a reusit sa ii antreneze in aceasta activitate (viceprimarul orasului, directorul Centrului de Zi, preotul paroh din Anina).

Echipa Liceului Teoretic Periam s-a remarcat prin campania de ajutorare a varstnicilor, intitulata „Suflet pentru suflet”. Campania a presupus inventarierea necesitatilor cu care se confrunta varstnicii aflati in dificultate si gasirea de solutii la acestea, in limita bugetului minimal, disponibil prin proiect. Pe langa bunurile livrate, in contextul campaniei, membrii echipei au oferit asistenta seniorilor comunei, ajutand la culesul viei, culesul visinelor, saparea si curatarea curtilor.

Echipa Liceului Teoretic din Dudestii Vechi a derulat proiectul „Istoria orala a satului”, dat fiind faptul ca 80% din locuitori sunt de etnie bulgara. Initiativa a constat in realizarea unor interviuri care sa surprinda crampeie din viata seniorilor comunei si a avut un dublu efect: pe de o parte, a constituit un excelent exercitiu de comunicare pentru varstnicii care doreau sa isi spuna povestea, iar, pe de alta parte, a oferit tinerilor intervievatori sansa de a veni in contact cu o fila de istorie locala.

Echipa Grupului Scolar din Santana si echipa Liceului Teoretic Peciu Nou au ales sa organizeze campanii electorale pentru desemnarea primarului elevilor, cu sloganul „Un pas inainte” si, respectiv, „Nu sta deoparte! Indrazneste, candideaza, castiga!”. Evenimentele s-au remarcat atat prin organizarea impecabila, conforma mecanismului electoral oficial din Romania, cat si prin numarul mare de organizatii si institutii locale pe care cele doua licee au reusit sa le implice.

Tot la categoria rezultate notabile pot fi mentionate si cele cinci site-uri create de echipele implicate in proiect: www.liceulsantana.regionalnet.org; www.liceulperiam.regionalnet.org; www.liceulpeciunou.regionalnet.org; www.liceulanina.regionalnet.org; www.liceuldudestiivechi.regionalnet.org. Site-urile sunt actualizate periodic, de cronicarul fiecarei echipe, prin postarea de informatii la capitolul „Noutati”.

De asemenea, cele cinci licee si-au luat angajamentul de a continua campaniile initiate in cadrul proiectului. Doua exemple, in acest sens, sunt echipa liceului din Periam care a promis sa continue monitorizarea varstnicilor din comuna si sa ofere asistenta, in functie de nevoile acestora, si echipa liceului din Anina care s-a angajat sa organizeze noi actiuni de colectare de bunuri si bani, pentru copiii din Centrul de Zi. Mai mult, membrii echipei liceului din Anina si-au exprimat dorinta de a infiinta o asociatie, pentru derularea de proiecte in scop caritabil.


ds

ds

ds

ds

ds

 
2017-09-18
Şcoala Regională de Vară a Tinerilor Antreprenori
În perioada 11-16 septembrie 2017, Asociaţia pentru Promovarea Femeii din România (APFR), în parteneriat cu Centrul Euroregional pentru Democrație (CED), a organizat Școala Regională de Vară a Tinerilor Antreprenori “Antreprenor5Vest”, în stațiunea Secu, Caraș-Severin.
2016-06-14
Cooperare româno-norvegiană pentru îmbunătățirea accesibilizării universităților și bibliotecilor universitare din Regiunea de Vest
În perioada 4 – 9 iunie 2016, echipa Centrului Euroregional pentru Democrație (CED) a efectuat o vizită de studiu la Halden și Oslo, Norvegia, pentru a pune bazele unui schimb de know-how româno – norvegian, în domeniul accesibilității universităților și bibliotecilor universitare pentru persoanele cu dizabilități.
2016-01-15
xploit.my.id
Centrul Euroregional pentru Democrație (CED), în parteneriat cu Școala de Management din Fribourg, Elveția, lansează site-ul proiectului „Universități all-inclusive: Proiect pentru îmbunătățirea serviciilor de accesibilizare ale universităților, adresate studenților cu dizabilități”.
2015-11-26
Concurs „Campus inclusiv”
Centrul Euroregional pentru Democrație (CED) din Timișoara, împreună cu Școala de Management din Fribourg, Elveția, anunță lansarea concursului de selectare a organizațiilor / grupurilor de inițiativă studențești care vor realiza campanii de comunicare / advocacy, în campusurile universitare din Timișoara.

Arhiva stiri

IMP@CT - buletin lunar
Nu pierdeti aceste oportunitati !
 
Home | Despre noi | Programe | Parteneri | Arhiva stiri | Legaturi utile | Harta site | Contact
Centrul Euroregional pentru Democratie © Copyright 2007