fd
cauta in site
 

Newsletter electronic regional " IMPACT "

IMP@CT este un buletin informativ electronic lunar, editat in limba engleza, ce cuprinde anunturi si informatii referitoare la oportunitati de finantare si evenimente ce se adreseaza organizatiilor neguvernamentale, institutiilor si altor parti interesate din sud - estul Europei.
Scopul buletinului IMP@CT este de a contribui la distribuirea informatiilor relevante si de a incuraja participarea si implicarea organizatiilor, autoritatilor locale, institutiilor si persoanelor fizice din Europa de Sud - Est in oportunitatile prezentate.

IMP@CT a inceput sa fie distribuit electronic in Decembrie 2001. La cel de-al 59-lea numar buletinul este trimis unui numar de 8166 de abonati. Buletinul este distribuit pe e-mail, insa poate fi accesat si online pe website-ul CED

Citeste numarul curent Arhiva newsletter Aboneaza-te la newsletter Renunta la newsletter

Agenda ONG Timis

Agenda ONG Timis, un buletin informativ lunar editat in limba romana care a continut informatii despre activitatile desfasurate de organizatiile neguvernamentale din judetul Timis, deciziile Consiliului Local si proiectele Primariei Timisoara, informatii utile pentru ONG-uri si cetateni, sondaje privind problemele si proiectele administratiei locale.

Arhiva newsletter


Vocabular pentru societati plurale/A Pluralis Tarsadalmak Szotara, Gabriela Coltescu (coordonator), Polirom, 2005

Transformarile politice, economice si culturale ale ultimului deceniu in spatiul central-european au determinat si innoiri ale vocabularului utilizat de stiintele sociale. Pe baza cercetarilor dedicate multiculturalitatii si interculturalitatii, un colectiv de autori romani, maghiari si sarbi definesc in ‘Vocabularul pentru societati plurale’ 101 termeni din patru mari domenii ale stiintelor sociale (stiintele juridice, politologia, sociologia si antropologia culturala), evidentiind amplele transformari ale lexicului seociatatilor invecinate, aflate intr-un proces de acomodare cu specificul discursului contemporan. Scopul acestui demers politologic este de a pune la dispozitia celor interesati – studenti, jurnalisti, oameni politici – un ghid necesar in noul univers lingvistic al societatilor caracterizate printr-un accentuat pluralism cultural.





Ghid Informativ pentru Cetateni

Materialul a fost conceput pentru a sprijini cetatenii in momentul in care doresc sa afle informatii, sa transmita o cerere sau sa faca o reclamatie uneia din institutiile administratiei publice locale. Ghidul contine informatii cu privire la directiile, serviciile si birourile Primariei Municipiului Timisoara, componenta, comisiile de specialitate si datele de contact ale membrilor Consiliul Local Timisoara, serviciile si birourile din cadrul Consiliului Judetean Timis, Consiliile Consultative de Cartier infiintate pe raza municipiului Timisoara, organizatiile neguvernamentale care activeaza in domenii diverse si legile care sprijina implicarea cetatenilor in activitatile si procesul de luare a deciziilor la nivelul administratiei publice locale.

Ghidul a fost publicat in cadrul proiectului ‘Pro Communitas’, implementat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene.






Participare Publica in Europa de Est: Oportunitati si Provocari. Studiu privind implicarea organizatiilor neguvernamentale din Moldova, Romania si Ucraina in procesele de implementare a politicilor locale

Studiul abordeaza problema participarii publice prin intermediul unei metodologii mixte ce implica analiza legislativa, documentare, sondarea prin chestionar si studiul de caz. Cercetarea ofera organizatiilor societatii civile din Moldova, Romania si Ucraina o prima evaluare comparativa a sectorului civic din cele trei tari din perspectiva nivelului de implicare in procesele de creare a politicilor publice. Studiul are o finalitate practica, urmarind sa fie un instrument util profesionistilor din sectorul neguvernamental si functionarilor din administratia locala. Municipalitatile de referinta pentru acest studiu au fost Chisinau - Republica Moldova, Timisoara - Romania si Izmail - Ucraina.

Materialul a fost publicat in cadrul proiectului ‘Implicarea activa a organizatiilor neguvernamentale in democratia participativa’, implementat cu sprijinul financiar al Fundatiei Soros – Romania, Fundatiei Soros – Moldova si Fundatiei International Renaissance – Ucraina, prin programul Est – Est: Parteneriat dincolo de hotare.





Materialul metodologic si informativ despre organizatiile societatii civile si retele de organizatii din Uniunea Europeana

Materialul se adreseaza organizatiilor neguvernamentale din Bulgaria si Romania care doresc sa isi dezvolte capacitatile prin stabilirea de contacte si crearea de retele cu actori la nivel regional si european.

‘Partea I’ a acestui material ofera o imagine de ansamblu asupra instrumentelor prin care organizatiile societatii civile pot participa la dezvoltarea unor strategii europene in sfera sociala.
‘Partea a II-a’ abordeaza procesul de elaborare a politicilor publice in domeniul social din perspectiva participarii retelelor ONG, cu exemplificari de succese obtinute de retelele europene de ONG sociale in initierea unor dezbateri sociale relevante si/sau exercitarea influentei in procesul de elaborare a politicilor publice sociale.
‘Partea a III-a’ ofera o perspectiva asupra documentelor europene fundamentale in sfera sociala.
‘Partea a IV-a’ si ‘Partea a V-a’ sunt concepute ca un inventar de informatii importante despre organizatii internationale si retele europene din sfera politicilor sociale.
‘Partea a VI-a’ pune la dispozitia ONG din Bulgaria si Romania o lista comprehensiva cu informatii de contact ale membrilor retelelor europene in perspectiva stabilirii de noi legaturi si retele.

Materialul a fost publicat in cadrul proiectului ‘The Next Mile of the European Civil Society Infrastructure’ (Dezvoltarea potentialului organizatiilor societatii civile din Bulgaria si Romania de a imbunatati sfera serviciilor sociale), cu sprijinul financiar al Comisiei Europene prin Programul de Networking - Componenta Societatea Civila - Romania si Bulgaria si implementat de Institutul pentru o Societate Deschisa din Sofia in parteneriat cu Centrul Euroregional pentru Democratie – Romania, European Roma Information Office – Belgia si Civil Society Development Foundation – Ungaria.





Methodological and Information Material on Social Civil Society Organisations and NGO Networks in Bulgaria and Romania

Material este destinat ONG-urilor, retelelor de ONG europene si altor institutii din statele membre UE interesate sa deruleze proiecte in Bulgaria si Romania si/sau sa colaboreze cu actori neguvernamentali din cele doua noi state membre UE.

‘Partea I’ prezinta metodologia cercetarii realizate in cadrul proiectului The Next Mile, observatii si constatari identificate pe parcursul desfasurarii activitatii de cercetare in Bulgaria si Romania.
‘Partea a II-a’ evidentiaza asemanarile si deosebirile dintre ONG-urile care ofera servicii in Bulgaria si Romania, legislatia care reglementeaza furnizarea de servicii sociale, tipurile de servicii sociale si posibilitatile organizatiilor societatii civile de a oferi aceste servicii, functiile si capacitatile entitatilor coordonatoare in cele doua tari.
‘Partea a III-a’ prezinta rezultatele cercetarii si ofera un model de distingere a patru tipuri generale de organizatii.
‘Partea a IV-a’ ofera cateva principii practice pentru organizatiile furnizoare de servicii sociale in Bulgaria si Romania, precum si comentarii si recomandari adresate actorilor europeni privind apropierea de partenerii din cele doua tari pentru o dezvoltare cat mai eficienta a serviciilor sociale pentru grupurile vulnerabile din Bulgaria si Romania.
‘Partea a V-a’ pune la dispozitie cateva studii de caz ale unor organizatii ale societatii civile din Bulgaria si Romania, dar si informatii generale privind activitatile si datele de contact ale unor ONG si retele renumite din cele doua tari.

Materialul a fost publicat in cadrul proiectului ‘The Next Mile of the European Civil Society Infrastructure’ (Dezvoltarea potentialului organizatiilor societatii civile din Bulgaria si Romania de a imbunatati sfera serviciilor sociale), cu sprijinul financiar al Comisiei Europene prin Programul de Networking - Componenta Societatea Civila - Romania si Bulgaria si implementat de Institutul pentru o Societate Deschisa din Sofia in parteneriat cu Centrul Euroregional pentru Democratie – Romania, European Roma Information Office – Belgia si Civil Society Development Foundation – Ungaria.





Standardele si avansarea in practica: Minoritatile nationale in districtul Banatul Central si judetul Timis

Lucrarea cuprinde prezentarile sustinute de lectori din districtul Banatul Central si judetul Timis in cadrul a patru seminare educative adresate reprezentantilor autoritatilor publice locale, profesorilor din scoli in care invatamantul este organizat in limbile minoritatilor nationale, activistilor organizatiilor neguvernamentale si ziaristilor din mass-media (redactiile minoritare).

Printre temele abordate se numara standardele internationale in domeniul protectiei drepturilor si libertatilor minoritatilor nationale, legislatia autohtona in acest domeniu in Serbia si Romania, implementarea unui drept minoritar (dreptul la folosirea oficiala a limbii minoritare, dreptul la invatamant in limba materna, dreptul la reprezentare politica) in districtul Banatul Central si judetul Timis.

Seminarele au fost organizate in cadrul unui proiect al carui scop a fost imbunatatirea capacitatii privind aplicarea drepturilor minoritatilor nationale in districtul Banatul Central si judetul Timis. Proiectul a fost realizat in prima jumatate a anului 2007 de Centrul pentru Dezvoltarea Societatii Civile (CDSC) din Zrenjanin, Serbia si Centrul Euroregional pentru Democratie (CED) din Timisoara, Romania, cu sprijinul financiar al Uniunii Europene, prin intermediul Agentiei Europene pentru Reconstructie.

Materialul este publicat in limbile sarba si romana.





Schimburi de Experienta in Domeniul Furnizarii Serviciilor Sociale. Culegere de Bune Practici

In perioada iunie – octombrie 2007, 29 de organizatii neguvernamentale si institutii publice, furnizori de servicii sociale, din Bulgaria, Romania si tari membre ale Uniunii Europene au fost implicate intr-un Program de Schimb de Personal (PES), fie ca organizatii care au trimis reprezentanti, fie ca organizatii care au primit experti. Culegerea cuprinde impresiile si experientele celor 33 de participanti la vizitele de studiu si se bazeaza pe rapoartele elaborate de acestia la intoacerea in tara.

PES face parte dintr-un proiect mai amplu al carui scop este intarirea rolului sectorului tertiar din Bulgaria si Romania in optimizarea mediului social, prin consolidarea capacitatii institutionale a organizatiilor societatii civile si stimularea unor noi forme de cooperare.

Culegerea a fost publicata in cadrul proiectului ‘The Next Mile of the European Civil Society Infrastructure (Dezvoltarea potentialului organizatiilor societatii civile din Bulgaria si Romania de a imbunatati sfera serviciilor sociale)’, derulat de Open Society Institute – Sofia in parteneriat cu Centrul Euroregional pentru Democratie – Romania, Biroul European de Informare pentru Roma – Bruxelles, Belgia si Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile – Ungaria, cu sprijinul financiar al Comisiei Europene.


2017-09-18
Şcoala Regională de Vară a Tinerilor Antreprenori
În perioada 11-16 septembrie 2017, Asociaţia pentru Promovarea Femeii din România (APFR), în parteneriat cu Centrul Euroregional pentru Democrație (CED), a organizat Școala Regională de Vară a Tinerilor Antreprenori “Antreprenor5Vest”, în stațiunea Secu, Caraș-Severin.
2016-06-14
Cooperare româno-norvegiană pentru îmbunătățirea accesibilizării universităților și bibliotecilor universitare din Regiunea de Vest
În perioada 4 – 9 iunie 2016, echipa Centrului Euroregional pentru Democrație (CED) a efectuat o vizită de studiu la Halden și Oslo, Norvegia, pentru a pune bazele unui schimb de know-how româno – norvegian, în domeniul accesibilității universităților și bibliotecilor universitare pentru persoanele cu dizabilități.
2016-01-15
xploit.my.id
Centrul Euroregional pentru Democrație (CED), în parteneriat cu Școala de Management din Fribourg, Elveția, lansează site-ul proiectului „Universități all-inclusive: Proiect pentru îmbunătățirea serviciilor de accesibilizare ale universităților, adresate studenților cu dizabilități”.
2015-11-26
Concurs „Campus inclusiv”
Centrul Euroregional pentru Democrație (CED) din Timișoara, împreună cu Școala de Management din Fribourg, Elveția, anunță lansarea concursului de selectare a organizațiilor / grupurilor de inițiativă studențești care vor realiza campanii de comunicare / advocacy, în campusurile universitare din Timișoara.

Arhiva stiri

IMP@CT - buletin lunar
Nu pierdeti aceste oportunitati !
 
Home | Despre noi | Programe | Parteneri | Arhiva stiri | Legaturi utile | Harta site | Contact
Centrul Euroregional pentru Democratie © Copyright 2007